Και αφού μάθαμε 5-6 πράγματα για το σούσι, ας δούμε και μερικές άλλες πληροφορίες για τα chopsticks, αυτά τα ξυλάκια που σε δυσκολεύουν κάπως γιατί δεν ξέρεις πως να τα κρατήσεις!
- Το 1/3 της ανθρωπότητας χρησιμοποιεί chopsticks καθημερινά δηλαδή σχεδόν όσοι χρησιμοποιούν μαχαιροπήρουνα!
- Το 80% της κατασκευής chopsticks γίνεται στην Ιαπωνία, και πιο συγκεκριμένα στην μικρή πόλη Ομπάμα
- Σε κάθε μπουκιά που θα φας με chopsticks, κινούνται στο σύνολο 50 μύες και εκατοντάδες νεύρα
- Παλιότερα, τα chopsticks ήταν ασημένια για να ελέγχουν την τοξικότητα του φαγητού. Στις αυτοκρατορικές οικογενειες χρησιμοποιούσαν μόνο ασημένια, τα οποία “μαύριζαν” όταν έρχονταν σε επαφή με το “δηλητήριο”.
- “Το μέγεθος μετράει” και στα chopsticks, στην Ιαπωνία είναι μικρότερα (20εκ.) ενώ στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες (Κίνα, Κορέα και Βιετνάμ) μεγαλύτερα κατά 5 εκατοστά κατά μέσο όρο.
- Υπάρχουν ειδικά chopsticks για την προετοιμασία ιαπωνικού φαγητού, έχουν μήκος 30 εκατοστά και λέγονται shaibashi
- Δεν υπάρχουν μόνο chopsticks από ξύλο, ασήμι και μπαμπού, αλλά και από ελεφαντόδοντο, χρυσό και πορσελάνη
- Στο τέλος ενός γεύματος δεν σταυρώνουμε ποτέ τα chopsticks ούτε τα καρφώνουμε στο ρύζι γιατί αυτό συμβολίζει το θάνατο.
- Όπως και οτιδήποτε άλλο στην γη, έχουν κι αυτά μια ημέρα αφιερωμένη σε αυτά, την 6η Φεβρουαρίου!
- Υπάρχει ακόμα και φοβία που ονομάζεται Consecotaleophobia.