5+1 μύθοι για το sushi

1.5K

Ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό φαγητό από την Ιαπωνία που έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το δημοφιλές sushi, που αν είναι κάτι σίγουρο, είναι ότι είναι πολλά περισσότερα από μερικά κομμάτια ωμού ψαριού. Ας δούμε 5+1 μύθους γύρω από το sushi, που όλοι έχουμε ακούσει, αλλά κανείς δεν ήξερε ότι είναι μόνο… μύθος!

Μύθος 1: Το sushi πρέπει να είναι πάντα φρέσκο
Ο κανόνας ότι “το ψάρι πρέπει να είναι πάντα φρέσκο” δεν ισχύει και τόσο στην περίπτωση του sushi. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ψάρια υπόκεινται σε άμεση κατάψυξη (flash-freeze) σχεδόν από τη στιγμή που θα πιαστούν. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη διατήρηση τους για περισσότερο χρόνο, ενώ παράλληλα, σκοτώνει τα παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στη σάρκα τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν ν’ ανησυχείς εάν είναι φρέσκο, αφού η συντήρηση του είναι άρτια!

Μύθος 2: Το sushi έχει παράσιτα
Υπάρχει ένα παρασιτικό σκουλήκι που εντοπίζεται σε κάθε μορφή κρέατος. Η αλήθεια είναι όμως ότι μπορεί να καταναλωθεί, μόνο εάν το κρέας δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση, είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς η κατάψυξη του τροφίμου συμβάλλει και στην εξολόθρευση των παρασιτικών προβλήματων. Μπορείς λοιπόν να καταναλώσεις άφοβα sushi, απολαμβάνοντας τη μοναδική του γεύση!

Μύθος 3: Το wasabi σκοτώνει τα βακτήρια
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το αυθεντικό ιαπωνικό wasabi μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στο οποίο οφείλονται σοβαρά πεπτικά ζητήματα. Αν και αυτή η πρόταση μπορεί να ευσταθεί, η αλήθεια είναι ότι το wasabi είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί, ενώ παράλληλα εκλείπουν οι σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης του. Ακόμη λοιπόν και αν το εστιατόριο καταφέρει να προμηθευτεί ένα αυθεντικό wasabi, θα ανεβάσει αρκετά την τιμή του. Αν λοιπόν, επιλέγεις αυτό το διάσημο πιάτο για την εξολόθρευση βακτηρίων από τον οργανισμό, σου συνιστούμε να το αποφύγεις καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα πραγματικό wasabi που θα ωφελήσει το πεπτικό σύστημα.

Μύθος 4: Πρέπει να προσθέτουμε πάντα τζίντζερ
Πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν φέτες τζίντζερ στα roll, του προκειμένου να προσδώσουν μεγαλύτερη νοστιμιά στο πιάτο τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ακόμη μύθο. Το τζίντζερ πρέπει να καταναλώνεται μόνο του και ενδιάμεσα στα διαφορετικά roll. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζει την παλέτα και απογειώνει τη γεύση σου, ώστε ν’ απολαμβάνεις κάθε μπουκιά!

Μύθος 5: Τα chopsticks χρειάζονται “καθάρισμα”
Σύμφωνα με το μύθο, η γιαπωνέζικη παράδοση απαιτεί το τρίψιμο των chopsticks μεταξύ τους, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν ακίδες. Αν έχεις βρεθεί όμως σε ένα αυθεντικό ιαπωνικό εστιατόριο, θα έχεις προσέξει ότι κανείς δεν κάνει αυτή τη διαδικασία. Ο λόγος είναι απλός: με αυτό τον τρόπο, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να δείξουμε στον sushi master και το εστιατόριο, ότι χρησιμοποιεί φθηνά chopsticks! Καθόλου καλή εντύπωση!

Μύθος 5+1: Το σούσι σημαίνει ωμό ψάρι

Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει, ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από το sushi: είναι ωμό ψάρι. Ας περάσουμε λοιπόν στην πραγματικότητα, για να τονίσουμε ότι πρόκειται για είδος κρύου πιάτου, με γεύση ξυδιού και ρυζιού, στο οποίο το ψάρι είναι απλώς μια γαρνιτούρα. Το πιάτο που πράγματι περιλαμβάνει φέτες λαχταριστού ωμού ψαριού, είναι το sashimi και είναι τόσο δημοφιλές και απολαυστικό, όσο και το sushi.

Αν ψάχνεις πού θα δοκιμάσεις το καλύτερο sushi στην Αθήνα, εδώ θα βρεις μερικές από τις προτάσεις του e-table.gr για να κλείσεις τραπέζι!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close