Ξέρω τι σκέφτεσαι όταν ακούς για ινδική κουζίνα… Καυτερά φαγητά και εκείνα τα αντιόξινα που έχεις στο φαρμακείο του σπιτιού σου επειδή νομίζεις ότι όλα είναι βαριά. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Το ινδικό φαγητό έχει πολλά μπαχαρικά και μπορείς εσύ να το παραγγείλεις όσο καυτερό θέλεις αλλά δεν είναι κατά κανόνα καυτερό.
Η Ινδία σαν χώρα όσο να ‘ναι με μαγεύει, δεν έχει τύχει να ταξιδέψω εκεί αλλά επειδή αγαπώ το φαγητό και ειδικά το ινδικό φαγητό δεν χάνω ευκαιρία όταν είναι να επιλέξω κάποιο ινδικό εστιατόριο. Ίσως με τραβάνε τα μπαχαρικά τους, το κύμινο, το κάρυ, ο κόλιανδρος, το κάρδαμο και πολλά άλλα που την χαρακτηρίζουν. Την Ινδία η προετοιμασία του φαγητού είναι τελετουργία και κάθε υλικό έχει την σημασία του. Κάθε μπαχαρικό θα πρέπει να προστεθεί στο φαγητό την κατάλληλη στιγμή για να δώσει τα αρώματα που πρέπει στον πιάτο.
Το μέγεθος της Ινδίας σαν χώρα χαρακτηρίζει και την ποικιλία στην κουζίνα της. Σε κάθε γωνιά της χώρας χρησιμοποιούν διαφορετικά μείγματα μπαχαρικών που στην ουσία περιέχουν τα ίδια υλικά σε διαφορετική όμως ποσότητα πράγμα που διαφοροποιεί κατά πολύ την γεύση, το πόσο καυτερό, γλυκό ή πικάντικο θα βγει το φαγητό. Με μεγάλη παράδοση στα φαγητά όπου τα λαχανικά είναι πρωταγωνιστές η χρήση μυρωδικών και βοτάνων είναι πάντα αυτή που θα διαφοροποιήσει το ένα πιάτο από το άλλο. Από την κουζίνα μιας τόσο μεγάλης χώρας δεν θα μπορούσε να λείπει το ρύζι για ευνόητους λόγους. Μια αγαπημένη μου παρασκευή είναι το ρύζι biryani που χαρακτηρίζεται από το κάρδαμο και το σαφράν ή αλλιώς κιτρινόριζα και το μαριναρισμένο του κρέας, κοτόπουλο ή αρνί.
Άλλο ένα πολύ γνωστό πιάτο είναι το κοτόπουλο tandoori. Tandoori είναι το σκεύος που ετοιμάζεται το φαγητό. Πρόκειται για ένα φούρνο από πηλό όπου μέσα ψήνεται το κρέας του κοτόπουλου όπου πριν έχει μαριναριστεί σε γιαούρτι και μπαχαρικά. Ο φούρνος δίνει στο κοτόπουλο αυτή την χαρακτηριστική γεύση και την ελαφρώς «καμένη» γιαουρτένια κρούστα.
Με την εμπειρία μου πρέπει να ομολογήσω ότι το πιο αγαπημένο πιάτο των Ελλήνων όταν πάνε για Ινδικό φαγητό είναι το κοτόπουλο Korma. Korma λέγεται το φαγητό που έχει μαγειρευτεί μέσα σε μια κρεμώδη σάλτσα αποτελούμενη είτε από γάλα καρύδας είτε γιαούρτι, μυρωδικά και ξηρούς καρπούς. Τα πιάτα Korma δεν είναι καυτερά πράγμα που δικαιολογεί το πόσο δημοφιλές είναι .
Όταν βρεθείς σε ένα Ινδικό εστιατόριο μην παραλείψεις να δοκιμάσεις samosas που είναι πιττάκια τηγανητά με λαχανικά και όσπρια ή ακόμα και κρέας με πολλά μπαχαρικά πράγμα που τα κάνει πολύ αρωματικά και θα σίγουρα θα σε ταξιδέψουν σε αυτή την μακρινή χώρα.
Φυσικά, πολύ δημοφιλές είναι και το λάσι, ένα δροσιστικό ποτό με βάση το γιαούρτι που γίνεται είτε αλμυρό με μπαχαρικά είτε γλυκό με φρούτα όπως το μάνγκο. Αν θέλεις όμως για πραγματική Ινδική εμπειρία συνόδευσε το φαγητό σου με ινδική μπύρα που ταιριάζει τέλεια και «σβήνει» άμεσα την αψάδα των ινδικών μπαχαρικών.
Η ινδική κουζίνα μοιάζει πολύ με την χώρα που αντιπροσωπεύει, είναι βασισμένη στα μπαχαρικά που πολύ φιλοσοφημένα χρησιμοποιούνται στην ανάλογη ποσότητα και ην κατάλληλη στιγμή για να “βγάλουν” όλη την ουσία στην κατάλληλη στιγμή. Η φιλοσοφία του ινδικού φαγητού είναι μια τελετουργία που συνδέεται με την όλη φιλοσοφία ζωής που έχει αναπτυχθεί στην χώρα. Αξίζει να την δοκιμάσει κανείς και να ταξιδέψει μέσα από τα αρωματικά πιάτα της!
Αν σε ψήσαμε για ινδικό, δεν έχεις παρά να μπεις στο e-table.gr και να κάνεις άμεσα την online κράτησή σου εντελώς δωρεάν και να επωφεληθείς από τα προνόμια που σου δίνει!