10 facts που πρέπει να γνωρίζεις για το Oktoberfest

1.2K

To Oktoberfest είναι μία γιορτή μπύρας, η οποία πραγματοποιείται στο Μόναχο, διαρκεί  δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Είσαι λάτρης της μπύρας; Την συνοδεύεις πάντα με το φαγητό σου; Τότε σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζεις τι σημαίνει Oktoberfest! Εμείς βρήκαμε 10 facts για το Oktoberfest που κάθε beerlover πρέπει να γνωρίζει!

 

1.Φέτος κλείνει τα 206 χρόνια

Το πρώτο Oktoberfest πραγματοποιήθηκε το 1810 στο Μόναχο, βέβαια σήμερα θεωρείται παράδοση και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τότε. Όλα ξεκίνησαν με έναν γάμο! Όταν ο πρίγκιπας Λουδοβίκος Α’ παντρεύτηκε και αποφάσισε να το γλεντήσει καλώντας όλο το Μόναχο και ανοίγοντας όλες τις ζυθοποιίες για αμέτρητη ποσότητα μπύρας!

2.Το όνομά του είναι παραπλανητικό

Το μεγαλύτερο μέρος των εορτασμών πραγματοποιείται τον Σεπτέμβρη καθώς η παραγωγή της μπύρας ξεκινάει από τον Μάρτιο, όπου η ζέστη και τα βακτήρια δεν θα μπορέσουν να χαλάσουν την διαδικασία παραγωγής της.

3.O’zapft is!

Σίγουρα δεν ξέρεις τι σημαίνει! Η παράδοση λέει ότι το 1950 ο δήμαρχος του Μονάχου έδωσε το σύνθημα της έναρξης του Oktoberfest και άνοιξε το πρώτο βαρέλι μπύρας αναφωνώντας “O’zapft is!” σε απλά ελληνικά “είναι ανοιχτό!”. Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο το σήμα έναρξης των εορτασμών γίνεται από τον δήμαρχο.

4.Πότε πρέπει να πας

Αυτό που γίνεται στο Oktoberfest είναι απερίγραπτο! Ένας πανικός σε κάθε σκηνή που δυσκολεύει τις επιλογές σου και ειδικά Παρασκευές και Σαββατοκύριακα. Μπορείς να δοκιμάσεις όμως τις πλαϊνές ή πίσω εισόδους, εάν και εφόσον είναι εφικτό να περάσεις ή κάνεις μια βόλτα στην περιοχή και δοκιμάζεις αργότερα! Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να τα καταφέρεις!

5.Ωράριο

Εσένα σίγουρα σε ενδιαφέρει η μπύρα γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις ότι σερβίρεται στις τέντες του Oktoberfest Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 ως τις 22:45, με εξαίρεση την Käfer’s Wies’n Schänke, που μένει ανοιχτή μέχρι τη 01:00!

oktoberfest

6.Παραδοσιακή ενδυμασία

Για να μπεις στο πνεύμα της γιορτής, μπορείς κι εσύ αν φορέσεις τις παραδοσιακές Βαυαρικές φορεσιές, είναι τιμητικό για τους ντόπιους, αλλά σίγουρα έχει και πλάκα για εσένα που θες να το ζήσεις στο έπακρον. Βέβαια δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά γιατί όχι; Μπορεί τελικά και να σου πηγαίνουν! Παραδοσιακά φορέματα για τις γυναίκες γύρω από τα οποία δένεται ποδιά και λευκό η καρό πουκάμισο, δερμάτινο σορτς με τιράντες και φυσικά καπέλο απλικό ( με φτερό ) για τους άντρες.

7.Υπάρχουν 14 μεγάλες σκηνές & 20 μικρότερες

Η μεγαλύτερη σκηνή είναι της Hofbräu-Festhalle, με χωρητικότητα 11,000 ατόμων! Για να παραγγείλεις μπύρα θα πρέπει να έχεις κάτσει σε τραπέζι, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι χώροι σε ορισμένες σκηνές για όρθιους ή τέντες με κρασί και σαμπάνια.

8.Η μπύρα ‘’χτυπάει’’

Σε όλες τις τέντες έχεις την πολυτέλεια να δοκιμάσεις τις καλύτερες μπύρες του Μονάχου! Σίγουρα έχεις συνηθίσει τις μπύρες του εμπορίου, αλλά εδώ είναι διαφορετική η περιεκτικότητα και το αλκοόλ είναι κατά μέσο όρο 1,3% πιο δυνατό! Τέλεια ποιότητα αλλά προσοχή στην ποσότητα! Βέβαια εάν το παρακάνεις υπάρχει γερμανικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού και έχει τη δική του σκηνή στο Oktoberfest, για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες!

9.Θα πιείς με άδειο στομάχι;

Ποιο λουκάνικο; Τα τελευταία χρόνια πρώτο στις προτιμήσεις είναι το κοτόπουλο και για να καταλάβεις την διαφορά πρόρυσι καταναλώθηκαν περίπου 500,000 κοτόπουλα ενώ τα λουκάνικα που καταναλώθηκαν μετά βίας έφτασαν τον μισό ποσοστό των κοτόπουλων αριθμητικά. Πάνω από 140 εστιατόρια κατοχυρώνουν πάγκους, όσο για τις ποσότητες; Ανεξάντλητες σε όλα τα είδη όπως για παράδειγμα ψάρι και καραμελωμένα μήλα, σνίτσελ, χοιρινό κότσι, pretzel , bratwurst και κοτόπουλο.

10.Το Oktoberfest σε απλά μαθηματικά

Περίπου 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες καταγράφονται κάθε χρόνο στο Oktoberfest με το 13% να απαρτίζεται από ξένους! Όλοι αυτοί μαζί καταναλώνουν ίσης ποσότητας λίτρα μπύρας, 500,000 ψητά κοτόπουλα, 120,000 λουκάνικα, 80,000 λίτρα κρασί, 50,000 χοιρινά κότσια, 30,000 μπουκάλια σαμπάνια και ένα εκατομμύριο pretzels! Θέλεις τουλάχιστον 1 μήνα για την καταμέτρηση των ποσοτήτων κατανάλωσης της μπύρας!

Μία ιδιαίτερη εμπειρία μπύρας, που αν θες να πας φρόντισε να επωφεληθείς από τις προσφορές διαδικτύου αρκετό καιρό πριν την διοργάνωση! Πρόσεχε τα πράγματά σου καθώς κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περίπου 5.000 αζήτητα αντικείμενα! Και το πιο σημαντικό ; Μην εκνευρίσεις τους σερβιτόρους! Όταν θα ακούσεις το ‘’Vorsicht’’ θα κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς στην άκρη!​


 

Δεν τα κατάφερες για το Μόναχο; Δεν πειράζει γιατί στην Αθήνα θα περάσεις καλύτερα!

Μέχρι τις 21/10 μπορείς να βγεις με την παρέα σου σε 12 φοβερές μπυραρίες, με έκπτωση ως 35% !

 

Γιόρτασε το Oktoberfest στην Αθήνα

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close