Foodstory: Pad Thai

550

Για τους φαν του ταϊλανδέζικου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα αλλά ακόμη και αυτοί που δεν έχουν εξερευνήσει ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη κουζίνα σίγουρα πρέπει να το γνωρίσουν. Ο κύριος λόγος… Η νόστιμη και μεστή γεύση που προσφέρει σε συνδυασμό τη ενδιαφέρουσα και διαφορετική εκτέλεσή του.

Το pad Thai, λοιπόν, ή αλλιώς phad Thai ή phat Thai είναι ένα πιάτο που εντάσσεται στην κατηγορία των street food αλλά και πιο τοπικών εστιατορίων στην Ταϊλάνδη. Φτιάχνεται με αποξηραμένα noodles ρυζιού που τηγανίζονται σε στιλ stir-fry μαζί με αυγά και tofu ενώ προστίθενται σάλτσα ψαριού, πολτός ταμαρίνδου, φύτρες φασολιού, αποξηραμένες γαρίδες, καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι και ζάχαρη φοίνικα και σερβίρεται με ψητά φιστίκια και κομμάτια lime. Εκτός από γαρίδες –που είναι η επικρατέστερη συνταγή- μπορείτε να το βρείτε με κοτόπουλο, καλαμάρι ή καβούρι. Όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για ένα πιάτο-πανδαισία γεύσεων που πραγματικά δεν του λείπει τίποτα.

Παρόλο που πλέον θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Ταϊλάνδης, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ήταν παντελώς άγνωστο. Η διάδοση του πιάτου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωθυπουργό της χώρας, Plaek Pibulsonggram (ή αλλιώς Phibun) που στις δεκαετίες 1930 και 1940, στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει την Ταϊλάνδη και παράλληλα να αναδείξει τη δύναμη και την ενότητά της προέβη σε μια σειρά από αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η καθιέρωση του pad thai ως εθνικού πιάτου. Φυσικά, αυτή ήταν μια κίνηση που βοήθησε και γενικότερα τη χώρα, αφού τότε ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος οικονομικά και τα noodles ρυζιού ήταν φθηνά και χορταστικά οπότε έκαναν τη δουλειά.

«Μπορεί να είναι η απαρχή του fast food στην Ταϊλάνδη», είπε για το πιάτο ο πρώην πρέσβης και Υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Nitya Pibulsonggram, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν σας ανοίξαμε την όρεξη για ταϊλανδέζικο, ανακαλύψτε τα εστιατόρια με ταϊλανδέζικη κουζίνα μέσα από το e-table.gr. 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close