Μηλίτης Vs Μπύρα: Ποιος θα νικήσει στην μάχη αυτή;

1.3K

Τελευταία, έχουμε παρατηρήσει μία στροφή προς τα οικολογικά ροφήματα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή αναψυκτικά. Αν και η μπύρα αποτελεί ένα all time classic οινοπνευματώδες ποτό, μετά από το φετινό καλοκαίρι, ο μηλίτης έχει γίνει η αγαπημένη επιλογή σε πολλούς. Ο μηλίτης παράγεται από ζουμερά μήλα και μπορείς να τον απολάυσεις όπως την μπύρα, παγωμένο!

Καθώς ολοένα και περισσότερες μπυραρίες στην Αθήνα εντάσσουν στο μενού τους διάφορες ποικιλίες μηλίτη, αρκετοί beerlovers ανησυχούν για τον συσχετισμό του μηλίτη με την μπύρα. Εμείς σου αναφέρουμε τι πρέπει να γνωρίζεις για το νέο φρουτώδες ποτό, αλλά και την κλασική αξία, τη μπύρα!

Η ιστορία τους: Η μπύρα είναι Ανατολίτισσα και ο μηλιτής Νορμανδός!

Μπύρα
Ένα από τα κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη η οποία συνήθως γίνεται από κριθάρι και ο λυκίσκος, ενώ παράγεται μέσα από τη διαδικασία ζύμωσης. Η μπύρα χρονολογείται μεταξύ 3000 & 2800 π.χ. από λαούς της Ανατολής και συγκεκριμένα από τους Σουμέριους, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες ήρθαν σε επαφή μαζί της χάρη στους Αιγύπτιους. Βέβαια την θεωρούσαν κατώτερο ποτό από το κρασί, καθώς είχε γίνει περισσότερο αποδεκτή σε βορειότερους λαούς όπως ήταν οι Θράκες. Η περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα ποικίλει από 4% – 6% και μπορεί να φτάσει έως 60%

Μηλίτης
O μηλίτης είναι οινοπνευματώδες ποτό το οποίο παράγεται από την αλκοολική ζύμωση του καρπού της οικογένειας του Pomoideae, μιας υποοικογένειας των Rosaceae στην οποία ανήκουν τα  μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια και τα μούσμουλα. Η προέλευσή της χρονολογείται από τον μεσαίωνα όπου εισήχθη στην Νορμανδία κατά τον 6ο αιώνα και έγινε πολύ δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, την έδρα των μεγαλύτερων παραγωγών μηλίτη. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά οικείος και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως η Βρετάνη, η Νορμανδία, οι Αστούριες και η Γερμανία. Η περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα ποικίλει από 1% – 8% , αλλά μπορεί να φτάσει και έως 50%!

 

Τα συστατικά τους: Η μπύρα από κριθάρι και ο μηλίτης από φρούτo!

Μπύρα 
Η λέξη μπύρα προέρχεται από την λατινική λέξη biber, η οποία σημαίνει ποτό και συνδυάζεται με το ρήμα bibere που σημαίνει πίνω. Χρησιμοποιείται πόσιμο νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα, δίστιχο κριθάρι πλούσιο σε άμυλο, λυκίσκος ο οποίος αποτελεί και την πρώτη ύλη και χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του διότι σε αυτά περιέχονται ρητίνες, οι οποίες κατά τον βρασμό αποδίδουν τις αρωματικές και γευστικές ουσίες της μπύρας και ζύμη ή αλλιώς μαγιά που λειτουργεί για την διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης. Η επιλογή της ζύμης σχετίζεται με το είδος της μπύρας που θα παραχθεί.

Μηλίτης
Στην Αγγλία θεωρούν πως ο μηλίτης πρέπει να προέρχεται από 35% χυμό μήλων είτε φρέσκο είτε συμπυκνωμένο ενώ στην Γαλλία ότι πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από μήλα. Εάν είσαι γνώστης του μηλίτη σίγουρα ξέρεις ότι ο καλύτερος και σπανιότερος παρασκευάζεται από κυδώνια. Υπάρχουν όμως ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται αποκλειστικά για την παραγωγή μηλίτη. Οι ποικιλίες αυτές αποτελούνται από πιο μαλακά είδη μήλων με περισσότερους χυμούς από τα κοινά μήλα, είναι ισορροπημένα έχοντας περισσότερα σάκχαρα, υψηλές τανίνες και λιγότερη οξύτητα. Εσύ που λατρεύεις τα κοκτέιλ είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ο μηλίτης χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε ορισμένα από αυτά καθώς βέβαια και στο φαγητό ως χυμός μηλόξυδου.

 

Στάδια παραγωγής: Ίδια, απλά διαφέρουν σε πρώτη ύλη!

Μπύρα
Τα στάδια παραγωγής  της μπύρας μπορεί να σου φαίνονται απλά , αλλά το καλό πράγμα θέλει και την κατάλληλη διαδικασία! Πρώτα γίνεται η βυνοποίηση, όπου το κριθάρι διαβρέχεται για διάστημα δύο με πέντε ημερών και μουλιάζει σε ζεστό νερό ενώ στη συνέχεια αφήνεται λίγες ημέρες για να βλαστήσει. Ύστερα περνάει από διαδικασία βρασμού όπου γίνεται και η εκχύλιση όλων των γευστικών και αρωματικών ουσιών του λυκίσκου. Επόμενο βήμα, η ζύμωση όπου μέσα σε ειδικά δοχεία ο μούστος εμπλουτίζεται με την μαγιά της μπύρας και παράγεται η αιθυλική αλκοόλη. Με την μεταζύμωση αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της μαγιάς και η μπύρα μεταφέρεται σε κλειστές δεξαμενές όπου εκεί το ποσοστό της μαγιάς που παραμένει, εξακολουθεί να δρα. Το τελικό στάδιο αποτελεί η εμφιάλωση της παραγόμενης μπύρας.

Μηλίτης
Δεν διαφέρει ο τρόπος παραγωγής του από την μπύρα, με τη μόνη διαφορά ότι αντί για λυκίσκο που είναι η πρώτη ύλη της μπύρας, χρησιμοποιείται ο χυμός μήλων. Οι καλύτεροι και πιο ποιοτικοί μηλίτες έχουν έντονη γεύση και σκούρο χρώμα, σε αντίθεση με τους μηλίτες μαζικής παραγωγής, οι οποίοι θυμίζουν στο χρώμα περισσότερο την ξανθιά μπύρα. Η γεύση τους επίσης ποικίλλει από ξηρή μέχρι αρκετά γλυκιά!


Ο μηλίτης, το γνωστό cider έσπασε τα ταμπού για χρησιμοποίηση φρούτων στην παρασκευή μπύρας , που με νόμο του 1922 απαγορευόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2017 στην Ελλάδα. Με τη γλυκιά, απροσδόκητα δροσιστική του γεύση, έχει κερδίσει πολλούς, ειδικά τη νεολαία!

Στη μάχη μεταξύ μπύρας και μηλίτη εμείς δεν θα πάρουμε θέση γιατί και τα 2 είναι πολύ απολαυστικά! Ο,τι και αν επιλέξεις  εσύ θα είναι διπλά απολαυστικό αν έχεις καλή παρέα και σίγουρα τον απαραίτητο μεζέ! Γιατί το σωστό και απολαυστικό φαγητό συνοδεύεται από το σωστό ποτό! Επομένως μπύρα vs μηλίτης σημειώσατε…. Χ!

 

Βγες με τη cider ή beerlover παρέα σου σε φοβερές μπυραρίες

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close