Food Stories: Soul Food

728

Μπορεί να μην ανήκει στις πιο γνωστές κουζίνες του κόσμου αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό φαγητό που ξέρει πώς να ικανοποιήσει αυτούς που θα το επιλέξουν. Άλλωστε το επιλέγουν και διάσημοι όπως η Beyoncé, η οποία έχει αποκαλύψει ότι είναι το αγαπημένο της φαγητό.

Οι ρίζες του soul food βρίσκονται στην Αφρική, όπου φαγητά, όπως ρύζι, μπάμιες και ζαχαρόχορτο, ήταν η καθημερινή τροφή των Αφρικανών σκλάβων. Οι ιδιοκτήτες τους τους έδιναν όσο πιο φτηνό φαγητό γινόταν και πολύ συχνά τα αποφάγια τους. Τους ανάγκαζαν, μάλιστα, να αρκεστούν σε ο,τι τους δινόταν και να τρέφονται από αυτά. Κατά συνέπεια, οι Αφροαμερικανοί σκλάβοι άρχισαν να χρησιμοποιούν στη μαγειρική τους νέα για αυτούς υλικά, όπως το λάχανο, η μουστάρδα, το νεροκάρδαμο, κ.α. και να δημιουργούν νέες συνταγές. Έπαιρναν, για παράδειγμα, τα απομεινάρια από κρέας, προσέθεταν και κρεμμύδι, σκόρδο ή άλλα πράσινα μυρωδικά για γεύση και το πιάτο ήταν έτοιμο.

Το soul food άρχισε να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό στη δεκαετία του 1960 και είχε συναισθηματική αξία, αφού θύμιζε στους μετανάστες Αμερικάνους το σπίτι και την οικογένειά της πριν μεταναστεύσουν. Μάλιστα, στην αρχή τα εστιατόρια με soul food τα είχαν αποκλειστικά μαύροι ιδιοκτήτες και ήταν τα μέρη όπου συγκεντρώνονταν για να φάνε και να μιλήσουν οι άνθρωποι. Μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα που προτιμώνται είναι το fatback (λιπαρό παστό χοιρινό), το cornbread (ψωμί που γίνεται από βουτυρόγαλα και καρυκεύεται με λίπος από bacon) και η πίτα γλυκοπατάτας.

Σήμερα, το soul food έχει καθιερωθεί ως κουζίνα και έχει επάξια κερδίσει τη θέση του στις γευστικές προτιμήσεις, όχι μόνο των ντόπιων αλλά και εκατομμύρια άλλων ανθρώπων.


 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close