τι ξέρεις για το σάκε;

Foodstories: Τι ξέρεις για το sake?

Κι αφού γιορτάζουμε εβδομάδα Sushi εδώ στο e-table.gr, νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε λίγα πράγματα για το sake, το παραδοσιακό ποτό των Ιαπώνων.  Είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε από τι παράγεται και πως το πίνουν στην Ιαπωνία.

Το sake είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιαπωνικής κουλτούρας όπως και το sushi άλλωστε.  Το sake είναι το εθνικό ποτό της Ιαπωνίας και φτιάχνεται από ρύζι, koji (ένα είδος μαγιάς από ρύζι) και νερό. Εδώ να πούμε ότι στα Ιαπωνικά με την λέξη sake , χαρακτηρίζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ.

Το sake μπορείς να το πιεις είτε με το φαγητό είτε μόνο του με κάποιο αλμυρό σνακ.  Επίσης, το σάκε μπορείς να το πιεις είτε ζεστό είτε κρύο αλλά αυτό σε ένα πιο προχωρημένο επίπεδο έχει να κάνει με το είδος του σάκε που θα δοκιμάσεις. Το Kunchu sake έχει πλούσια γεύση και άρωμα και η ιδανική θερμοκρασία που πίνεται είναι 8-15 βαθμούς Κελσίου. Το Soshu sake έχει πιο ελαφριά γεύση και πίνεται ευχάριστα λίγο πιο κρύο, στους 5-10 βαθμούς και είναι και το πιο δημοφιλές στην Ιαπωνία. Το Junshu sake είναι ένα πιο παραδοσιακό είδος, πιο «πυκνό» σε γεύση, σερβίρεται στους 15-18 βαθμούς. Τέλος, το Jukushu sake, εκτός από ότι είναι το πιο ακριβό είδος, έχει γεμάτο «σώμα» και μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ελαφρώς πικάντικο ενώ σερβίρεται στους 15-25 βαθμούς.

Η Ιαπωνική κουλτούρα είναι πλούσια σε τελετουργίες και φυσικά το σερβίρισμα του sake  δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτό. Ο νεότερος σερβίρει πάντα τον μεγαλύτερο, ενώ όταν κρατάει το «μπολάκι» κατά την ώρα του σερβιρίσματος, το ελεύθερο χέρι του θα πρέπει να είναι κάτω από αυτό. Τέλος, η πρώτη γουλιά πίνεται πάντα πριν ακουμπήσει το κουπάκι στο τραπέζι.

Ανακαλύψτε τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην Sushi Restaurant Week, κάντε online την κράτησή σας και δοκιμάστε κι εσείς sake μαζί με το sushi σας!

Σχετικά με τον Αρθογράφο

e-table.gr
Author with 982 posts
Περισσοτερα για e-table.gr

Σχετικά Άρθρα