Σκόρδο: φίλος ή εχθρός

525

Κάτι η έντονη γεύση κάτι η άκρως «μυρωδάτη» αναπνοή, δε θέλει και πολύ να προβληματιστούμε για το σκόρδο και να το σκεφτούμε και μια δεύτερη φορά πριν το επιλέξουμε στο πιάτο μας. Και δικαιολογημένα, βέβαια, γιατί εδώ που τα λέμε αν έχει προγραμματιστεί έξοδος μετά, δύσκολα τα πράγματα. Επειδή όμως η 25η Μαρτίου είναι πολύ κοντά μας, και η σκορδαλιά επίσης, ας δούμε μερικά στοιχεία για το σκόρδο, το υλικό αυτό που αγαπάμε να μισούμε!

Απ’ ό,τι φαίνεται, το σκόρδο -εκτός από τα βαμπίρ κι όλο το ζωικό βασίλειο (σκύλους, γάτες, έντομα)- μπορεί να βλάψει και τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως έχουν δείξει επιστημονικές μελέτες. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν βαθμό τοξικότητας στο στομάχι μετά από κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων και ειδικά όταν αυτό τρώγεται ωμό εξαιτίας της αλισίνης που περιέχει, ένα συστατικό που απελευθερώνεται με το λιώσιμο του σκόρδου.

«Ο λόγος που το σκόρδο είναι τόσο τοξικό είναι ότι το ιόν σουλφονικού υδροξυλίου διαπερνά το αιματοεγκεφαλικό φράγμα, όπως το DMSO (διμεθυλοσουλφοξείδιο), και είναι ένα συγκεκριμένο δηλητήριο για ανώτερες μορφές ζωής και εγκεφαλικά κύτταρα. Το ανακαλύψαμε με τρόμο, όταν ο ήμουν ο μεγαλύτερος manufacturer of ethical EEG feedback equipment», είπε ο Bob Beck. Μέσα από τις μελέτες του με τη μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, βρήκε ότι το σκόρδο αλλοίωνε τον εγκέφαλο των ασθενών του. Πέρα από την πλάκα, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρά θέματα που τίθεται υπό συζήτηση για τις μάλλον ύπουλες διαθέσεις του σκόρδου.

Από την άλλη, βέβαια, και για να δώσουμε μια δίκαιη δίκη στο διάσημο φυτό υπάρχουν και πολλές μελέτες που αποδεικνύουν αρκετά και καθόλου προσπεράσιμα οφέλη. Η αλισίνη που αναφέραμε πιο πάνω ως εχθρό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και μάλιστα χρησιμοποιείτο από παλιά (όταν λέμε παλιά εννοούμε παλιά… Αρχαία Ελλάδα παλιά!). Επίσης, είναι περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και σελήνιο κι όλα αυτά με πολύ λίγες θερμίδες. Μπορεί, δε, να βοηθήσει ακόμα και στο κοινό κρυολόγημα, αφού θεωρείται ένα πολύ καλό boost για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φίλος ή εχθρός, το συμπέρασμα δικό σας!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close