Γιατί η Κρητική Kουζίνα είναι Must

Η Κρήτη μας έχει δώσει κατά καιρούς άφθονους λόγους για να την αγαπάμε και να την επιλέγουμε με κάθε ευκαιρία για διακοπές στον ελεύθερο χρόνο και για διατροφή στην καθημερινή μας ζωή. Άλλωστε, πρόκειται για μια κουζίνα που δεν έχει επηρεάσει μόνο την Ελληνική ζωή αλλά και παγκοσμίως, αφού έχει αποδειχθεί και βάσει επιστημονικών μελετών ότι αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής. Οι κάτοικοι της δε είναι αυτοί με τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα και, πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλότερα από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Το μυστικό είναι πολύ πιο απλό απ’ ο,τι μπορεί να φαντάζεστε και κρύβεται πίσω από την εξαιρετική φιλοσοφία της διατροφής τους, η οποία συνοψίζεται στη λέξη «συνδυασμός». Οι Κρητικοί δεν καταναλώνουν αποκλειστικά ελαιόλαδο, ή λαχανικά ή όσπρια αλλά κάθε υγιεινή τροφή σε λιτούς πιθανούς και φυσικά γευστικούς συνδυασμούς. Παλιά ειδικά και, για να είμαστε πιο σαφείς, στη δεκαετία του ’50 η χειρωνακτική ζωή τους ανάγκαζε σε ώρες περπατήματος και εργασίας στα χωράφια και η διατροφή τους στηριζόταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε φυτικά τρόφιμα, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.
Η παραδοσιακή τους διατροφή περιλαμβάνει εβδομαδιαίως όσπρια δύο με τρεις φορές, δύο φορές ψάρι και μία φορά κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Όσο για την καθημερινή, αυτή προβλέπει φρούτα και λαχανικά σε αρκετή ποσότητα, ωμούς ξηρούς καρπούς για γεύμα, γύρω στα 8 ποτήρια νερό και ωμό ελαιόλαδο στο μαγείρεμα ενώ καλό είναι κι ένα ποτήρι κρασί. Όσο, συγκεκριμένα, για το σήμα κατατεθέν της, το ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ανά τα χρόνια ότι συμβάλλει θετικά στην καλή υγεία του οργανισμού, προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνοντας της κακή χοληστερίνη, απορροφώντας βιταμίνες, ενισχύοντας κατά του καρκίνου, κ.α.
Στη κρητική μαγειρική τα πιάτα περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω με ποικίλους τρόπους και συνταγές. Οι συνδυασμοί ποτέ δεν είναι περίπλοκοι αλλά τόσο ώστε να δοθεί η κατάλληλη νοστιμιά και να αναδειχθούν οι γεύσεις. Εξέχουσα θέση κατέχουν χόρτα ωμά και βραστά, το κατσίκι, τα μπαχαρικά, το μέλι και φυσικά τα σαλιγκάρια και τα ντόπια γαλακτοκομικά, όπως η ξινομυζήθρα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και η μαλάκα.
Επειδή δεν μπορεί παρά να σας ανοίξαμε την όρεξη, μπείτε στο e-table.gr και κάντε κράτηση στο εστιατόριο της επιλογής για να απολαύσετε κι εσείς τις νοστιμιές της Κρητικής κουζίνας.

Σχετικά με τον Αρθογράφο

e-table.gr
Author with 998 posts
Περισσοτερα για e-table.gr

Σχετικά Άρθρα