Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Ελλάδα αγαπάει τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με το φαγητό και ένα από αυτά τα αγαπημένα έθιμα είναι η Τσικνοπέμπτη!

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης έχει βαθιά ριζωμένη παράδοση εδώ και αιώνες σαν εορταστική τελετή. Η μυρωδιά της τσίκνας και η κατανάλωση του κρέατος εκείνη την ημέρα είναι η αφετηρία για να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι Απόκριες αλλά και προμηνύει την έναρξη Σαρακοστιανής νηστείας.  Διόλου τυχαία όμως δεν επιλέχτηκε η Πέμπτη, καθώς είναι μια ημέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση ενώ η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας. Βαθύτερα, η γιορτή της Τσικνοπέμπτης αλλά και της Αποκριάς αποτελούν ένα έθιμο με ειδωλολατρικό χαρακτήρα που έχουν έναρξη την ημέρα αυτή.

big beef steak on grilling grid over barbecue charcoal

Το μασκάρεμα, για παράδειγμα, είναι ο τρόπος για να εξαγνίσουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και τα σφαχτά, οι φωτιές, οι χοροί θεωρούνται μια προσφορά για να έχουν καλή σπορά την Άνοιξη και πλούσια σοδειά.  Όπως και επίσης ο ειδωλολατρικός χαρακτήρας φαίνεται μέσα από τα έθιμα που κατά τόπους έμειναν και συμπεριλαμβάνουν το ερωτικό στοιχείο και το έθιμο της αναπαράστασης της γαμήλιας τελετής.

Στην εποχή μας πια το έθιμο της Τσικνοπέμπτης είναι ένας καλός λόγος να βγούμε από το σπίτι, να συναντηθούμε με τους φίλους μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να απολαύσουμε την τσίκνα του ψημένου κρέατος και την νοστιμιά της στα εξαιρετικά εστιατόρια της πόλης!  Βέβαια αν κάποιος έχει την τύχη να βρεθεί στις επαρχιακές πόλεις όπως την Πάτρα, την Νάουσα, την Σκόπελο, την Κομοτηνή ή την Κέρκυρα την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ή Τσικνοπέφτης τα κοψίδια πέφτουν στην σχάρα, ανάβουν φωτιές, στήνονται μεγάλα γλέντια και αναβιώνουν διασκεδαστικά πολιτιστικά έθιμα.

Εσείς όπου κι αν βρίσκεστε μπορείτε να κάνετε κράτηση για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης και να απολαύσετε τα προνόμια και τις εκπτώσεις μέσα από τις δωρεάν και online κρατήσεις του e-table !

Σχετικά με τον Αρθογράφο

Εύα Μονοχάρη
Author with 7 posts
Περισσοτερα για Εύα Μονοχάρη

Το φαγητό είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων ετών κι ενώ πάντα υπήρχε στην καθημερινότητα μας, πλέον όλοι το μοιραζόμαστε, το αξιολογούμε, το εκθειάζουμε μέσω των social media, το επικοινωνούμε κάθε στιγμή, το φαγητό στις μέρες μας δεν είναι μόνο καθημερινή ανάγκη αλλά περιέχει τις λέξεις όπως απόλαυση, αγάπη και lifestyle.

Σχετικά Άρθρα