Food Story: Ώρα για Nachos!

1K

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν γεννήθηκε η λαχταριστή συνήθεια των θεατών στον κινηματογράφο, επειδή ο Ignacio Anaya θέλησε να εντυπωσιάσει μία παρέα γυναικών λίγο έξω από τα σύνορα της αμερικανικής πολιτείας Τέξας και Μεξικό.

Η ιστορία των nachos ξεκινά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Piedras Negras όπου στάθμευαν στρατιωτικές βάσεις με αμερικανούς στρατιώτες. Μία βραδιά του 1943, δώδεκα γυναίκες και σύζυγοι αξιωματικών, αφού έκαναν τη βόλτα τους στην αγορά για οκτώ ολόκληρες ώρες, αποφάσισαν να ξαποστάσουν στο Victory Club, αν και αυτό ήταν εκτός των ωρών λειτουργίας του. 

Ο Ignacio Anaya, maître d’hôtel του καταστήματος, θέλησε να τις εξυπηρετήσει παρά το γεγονός ότι δεν είχε μάγειρες εκεί τη στιγμή στην κουζίνα του. Πρόκειται για έναν απλό εργαζομένο στο εστιατόριο Victory Club που ήταν γνωστός ως Nacho -ένα παραδοσιακό ψευδώνυμο για όποιον ονομάζεται Ignacio στις ισπανόφωνες χώρες. Παρά το ότι δε γνώριζε μαγειρική, θέλοντας να τις ευχαριστήσει έτρεξε στην κουζίνα, για να φτιάξει ένα γρήγορο ορεκτικό με ό,τι υλικά βρήκε διαθέσιμα. 

Έτσι, η συνταγή του είχε μόνο τρία υλικά: τραγανά πατατάκια τορτίγιας, τυρί colby και λίγη πιπεριά jalapeños. 

Αν και δε θα περίμενε κανείς να συναντήσει το τυρί colby σε μία επαρχία του Μεξικό, η αμερικανική κυβέρνηση είχε φροντίσει να το παρέχει στους αμερικανούς πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Έτσι, τα εστιατόρια της περιοχής διέθεταν το συγκεκριμένο συστατικό, ώστε να είναι σε θέση να ικανοποιούν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Όταν σέρβιρε το νέο του πιάτο, οι δώδεκα γυναίκες ενθουσιάστηκαν και μία από αυτές αποκάλεσε τη συνταγή “η σπεσιαλιτέ του Nacho”! Σύντομα τα nachos έγιναν ένα από τα βασικά πιάτα του μενού του Victory Club και προστέθηκαν και σε άλλα εστιατόρια της περιοχής.

Όσο για τον Anaya… σύντομα έγινε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Nacho’s Restaurant! 

Μέχρι και σήμερα, οι μεξικανοί είναι τόσο υπερήφανοι -και δικαίως, θα πούμε εμείς- για την ανακάλυψη τους, που το 1995 ξεκίνησαν το Διεθνές Φεστιβάλ Νάτσος!  Φυσικά, το Φεστιβάλ διεξάγεται στη γενέτειρα των nachos, Piedras Negras, διαθέτει ζωντανή μουσική, δραστηριότητες και ένα διαγωνισμό για το μεγαλύτερο nacho του κόσμου, με ρεκόρ Γκίνες.

Τα nachos σερβίρονται συνήθως ως σνακ ή ορεκτικό, σε περίτεχνες εκδοχές με διαφορετικά συστατικά. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι salsa, τυρί cheddar, guacamole, sour cream και jalapeños. Τα νάτσος έγιναν τόσο αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο, που δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι η 21η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Νάτσος! Και όπως λένε οι Μεξικανοί… buenas nachos!

Απόλαυσε τα αγαπημένα σου Nachos στα καλύτερα μεξικάνικα εστιατόρια της Αθήνας!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close