Foodstories: Πάπια Πεκίνου

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κινέζικης κουζίνας, με νοστιμιά και ιστορία πολλών ετών και συγκεκριμένα από την αυτοκρατορική περίοδο. Το πλούσιο κι αρωματικό αυτό πιάτο βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των «ακόλουθων» της κουζίνας, κάτι που σίγουρα οφείλεται στην ιδιαιτερότητά του.

Αρχικά, και γύρω στο 1330 το πιάτο ονομαζόταν «Shaoyazi». Τη σημερινή του ονομασία «πάπια Πεκίνου» απέκτησε κατά τη Δυναστεία Ming, όπου και αποτελούσε βασικό πιάτο της αυτοκρατορικής αυλής. Το 1416, μάλιστα, δημιουργήθηκε στο Πεκίνο το πρώτο εστιατόριο που ειδικευόταν στην παρασκευή του συγκεκριμένου πιάτου ενώ μέχρι τα μέσα του 1700 είχε διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό που υπήρχαν ποιήματα με αναφορές σε αυτό. «Γεμίστε τα πιάτα σας με ψητή πάπια και γουρουνόπουλο».

Μέχρι τον 20 αιώνα η πάπια Πεκίνου είχε ήδη καθιερωθεί ως εθνικό πιάτο της Κίνας και κατά συνέπεια ο κόσμος το ζητούσε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Λέγεται, μάλιστα, ότι είναι ένα από τους παράγοντας της προσέγγισης της Κίνας από της Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1970, αφού μόλις το δοκίμασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Henry Kissinger έγινε το αγαπημένο του.

Όσο για το πιάτο καθεαυτό, η πάπια κόβεται από τον chef στο τραπέζι την ώρα του σερβιρίσματος και παραδοσιακά προσφέρεται κατά βάση το δέρμα της πάπιας με λίγο κρέας, σερβιρισμένο με αγγούρι, κρεμμύδι και σάλτσα από γλυκά φασόλια ενώ γύρω από τη γέμιση τυλίγονται pancakes.

Επειδή δεν μπορεί παρά να σας ανοίξαμε την όρεξη, μπείτε στο e-table.gr,  βρείτε ένα κινέζικο εστιατόριο κοντά σας και κάντε κράτηση απολαμβάνοντας μοναδικές προσφορές.

Σχετικά με τον Αρθογράφο

e-table.gr
Author with 979 posts
Περισσοτερα για e-table.gr

Σχετικά Άρθρα