Food Story: Πάπια Πεκίνου

2.7K

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κινέζικης κουζίνας, με νοστιμιά και ιστορία πολλών ετών. H “πάπια Πεκίνου” είναι το πλούσιο κι αρωματικό πιάτο που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των «ακόλουθων» της κουζίνας… Αυτό είναι κάτι που σίγουρα οφείλεται τόσο για στο περίτεχνα προετοιμασμένο σερβρίρισμα, όσο και στη γευστική του ιδιαίτεροτητα.

Η ιστορία της πάπιας Πεκίνου, έρχεται από πολύ παλιά. Συγκεκριμένα, γύρω στο 1330 το πιάτο ονομαζόταν «Shaoyazi». Τη σημερινή του ονομασία «πάπια Πεκίνου» απέκτησε κατά τη Δυναστεία Ming, όπου και αποτελούσε βασικό πιάτο της αυτοκρατορικής αυλής. Το 1416 δημιουργήθηκε στο Πεκίνο το πρώτο εστιατόριο που ειδικευόταν στην παρασκευή του συγκεκριμένου πιάτου. Μέχρι τα μέσα του 1700 είχε διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό, που υπήρχαν ακόμη και ποιήματα με αναφορές στην πάπια Πεκίνου!

Η “Πάπια Πεκίνου” ως αυτοκρατορικό πιάτο

Η δημοφηλία της πάπιας Πεκίνου όμως, επεκτάθηκε αδιαφμισβήτα, την εποχή της Δυναστείας Yuan. Ο Yuan Mei (1716–1797) ήταν Κινέζος ποιητής που μεταξύ άλλων, έγραψε σε ένα βιβλίο μαγειρικής. Ειδικότερα ανέφερε ότι, για το πιάτο της πάπιας Πεκίνου, το χρησιμοποιούν «μικρή σε ηλικία πάπια που γυρνάει πάνω στη φωτιά, μέσα στο φούρνο και ο ανώτατος επιθεωρητής της οικογένειας Fang είναι ειδικός στην προετοιμασία αυτού του πιάτου».

Όταν το 1911 η Δυναστεία Qing κατέρρευσε, οι πρώην αυλικοί μάγειρες εισήγαγαν το πιάτο σε εστιατόρια που άνοιξαν στο Πεκίνο. Το αυτοκρατορικό πιάτο, όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά και μέχρι τον 20ο αιώνα καθιερώθηκε ως εθνικό πιάτο της Κίνας. Σύντομα, ο κόσμος ζητούσε να δοκιμάσει το πιάτο εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, λέγεται ότι είναι ένας από τους παράγοντες προσέγγισης της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες κάπου δεκαετία του 1970. Ο λόγος ίσως να υπερβαίνει λίγο τη φαντασία, αλλά υποστηρίζεται, ότι μόλις δοκίμασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Henry Kissinger, το πιάτο… έγινε το αγαπημένο του!

Ώρα για σερβίρισμα…

Όσο για το σερβίρισμα; Η διαδικασία προετοιμασίας απαιτεί χρόνο και φυσικά, το σωστό chef! Παραδοσιακά, η πάπια κόβεται από τον chef στο τραπέζι την ώρα του σερβιρίσματος. Παραδοσιακά προσφέρεται κατά βάση το δέρμα της με λίγο κρέας. Σερβρίρεται με αγγούρι, κρεμμύδι και σάλτσα από γλυκά φασόλια, ενώ γύρω από τη γέμιση τυλίγονται pancakes.

Επειδή δεν μπορεί, παρά να σας ανοίξαμε την όρεξη για κινέζικο… μπείτε στο e-table.gr,  βρείτε το κοντινότερο κινέζικο εστιατόριο για εσάς και κάντε κράτηση απολαμβάνοντας μοναδικές προσφορές.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close