Food Stories: H μαγεία του Sushi

814

Όλα ξεκίνησαν στην Ιαπωνία, αλλά το Sushi είναι πια παγκόσμια υπόθεση. Αυτό που κάποτε ήταν ένα παραδοσιακό φαγητό, τώρα είναι ένα παγκόσμιο trend, μια μοναδική εμπειρία φαγητού. Και ναι, προσπαθήσαμε να φάμε Sushi με χρησιμοποιώντας μόνο το chopstick μια φορά… μόνο μια φορά! Καλώς ήρθες λοιπόν, στον μαγικό κόσμο του sushi, όπου το ρολλάρισμα είναι μία πραγματικά τέχνη και η σόγια ρέει άφθονη σαν το νερό!

Η ιστορία του sushi ξεκινά… και δεν λέει να σταματήσει!

Το ταξίδι του ξεκίνησε περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. στην νοτιοανατολική Ασία και στη συνέχεια διαδόθηκε και στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του sushi είναι μια αφήγηση γεμάτη γεύσεις και περιπέτεια. Ξεκινά από την αρχαία Ιαπωνία όπου οι ψαράδες ανακάλυπταν έναν πρωτόγονο τρόπο διατήρησης του ψαριού τους, τοποθετώντας το μέσα σε ρύζι και αφήνοντάς το να ζυμώνεται. Αργότερα, το ρύζι απομακρύνονταν, αφήνοντας πίσω ένα ευχάριστα γευστικό, προστατευμένο κομμάτι ψαριού.

Λίγο αργότερα, ο chef Hanaya Yohei από το Τόκυο, ανέπτυξε την τεχνική του edomae-zushi κατά τον 19ο αιώνα, δημιουργώντας τα πρώτα sushi rolls όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Και από εκεί, η επιτυχία του Sushi διασχίζει τα όρια της Ιαπωνίας, φτάνοντας σε όλον τον κόσμο!

Η λέξη «σούσι» σημαίνει «με ξινή γεύση» κι αυτό γιατί οι απαρχές του βρίσκονται στα ζυμωμένα θαλασσινά, δημιουργώντας αυτή τη χαρακτηριτική, ξινή γεύση. Μάλιστα, ακριβώς επειδή μπορούσαν να φτιαχτούν πολύ γρήγορα το ίδιο και να καταναλωθούν, τα sushi ήταν προσφιλή στον κόσμο, ο οποίος αρχικά τα αγόραζε από πάγκους και μετέπειτα από sushi bar.

Ρύζι, Ψάρι, Ευτυχία!

Το sushi δεν είναι απλά ένα φαγητό. Είναι μια έκρηξη γεύσεων σε κάθε κομμάτι. Το ρύζι είναι απόλυτα λείο, αλλά γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Το ψάρι, δίκαια πρωταγωνιστεί σε αυτό το γευστικό σύνολο, αφού από τον τόνο μέχρι τον σολομό είναι μια ιστορία γεύσης, με άρωμα θάλασσας σε κάθε μπουκιά.

Και φυσικά… το ρολλάρισμα, μία πραγματική τέχνη με την υπογραφή μιας παράδοσης που διαρκεί για αιώνες.

Κάπως έτσι, βρεθήκαμε στη σημερινή εποχή που τα sushi πλέον είναι ευρέως διαδεδομένα και σε διάφορες μορφές: sashimi (λεπτή φέτα ωμού ψαριού χωρίς ρύζι), nigiri (ρύζι με μία φέτα ωμού ψαριού), maki (τυλιχτό με φύκια ή ομελέτα και γέμιση από ρύζι, ωμό ψάρι, κ.α.) και nare (ψάρι που ζυμώνεται μέσα σε ξινό ρύζι) είναι οι πιο γνωστές.

Ναι, το sushi έχει πολλούς “εχθρούς” αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι έχει πολλούς περισσότερους φίλους! Και ο λόγος είναι απλός: κάθε κομμάτι sushi είναι ξεχωριστή γεύση που χορεύει στον ουρανίσκο και ευχαριστεί τις αισθήσεις!

Δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα για Sushi. Και αν κάποιος σου πει κάτι διαφορετικό, απλά προσέφερε του ένα κομμάτι California Roll και θα τα ξεχάσει όλα. 😉

Έτσι, αγαπητοί λάτρεις του καλού φαγητού, έχουμε μόνο ένα πράγμα να πούμε:

Το Sushi είναι πάντα καλή ιδέα. Πάντα.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close