Η Καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα

1K

Είναι μία από τις πιο αγαπητές και πολυαναμενόμενες γιορτές του χρόνου για τους Έλληνες, αφού η έλευσή της σηματοδοτεί την έλευση πολλών άλλων γεγονότων.

Αποτελεί την επίσημη έναρξη της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη εκκλησία αλλά και το τέλος των Αποκρεών και είναι τοποθετημένη 48 ημέρες πριν το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού. Το όνομά της, «Καθαρά Δευτέρα» σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει… Οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά, γι’ αυτό και αποτελεί την αρχή της 40ήμερης νηστείας, όσες δηλαδή ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να ψήνουμε λαγάνα, το χαρακτηριστικό άζυμο ψωμί της ημέρας, ενώ ο ταραμάς, τα ντολμαδάκια και η φασολάδα χωρίς λάδι δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Τα έθιμα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Παραδοσιακά είθισται το πέταγμα του αετού στην εξοχή και όχι μόνο, κάτι που γίνεται σε όλη την Ελλάδα από μικρούς και μεγάλους.

Σε μεμονωμένες, βέβαια, περιοχές οι άνθρωποι έχουν φτιάξει τα δικά τους έθιμα:

Στη Θήβα υπάρχει το πασίγνωστο έθιμο του βλάχικου γάμου, ένα έθιμο κατά το οποίο ξυρίζεται ο γαμπρός και στολίζεται η νύφη, η οποία στην πραγματικότητα είναι άντρας!

Στο Γαλαξίδι, καρναβαλιστές κυκλοφορούν και χορεύουν αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι.

Στη Χίο, υπάρχει ένα έθιμο που έχει επιβιώσει από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, το έθιμο του Αγά. Ο «Αγάς» προσπαθεί να μπει στο χωριό με το επιτελείο του και τα καταφέρνει παρά τις προσπάθειες των φρουρών. Έτσι, πηγαίνει στην πλατεία κι αρχίζει να δικάζει τους παρευρισκομένους επιβάλλοντας πρόστιμα, τα οποία τελικά καταλήγουν στο ταμείο του συλλόγου του χωριού. Οι καταδικαστέοι κερνιούνται γλυκά και κρασί.

Στην Πέλλα, στην πλατεία Δημοκρατίας ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας μοιράζεται λαγάνα, φασολάδα και κρασί ενώ τοπικά συγκροτήματα παίζουν μουσική για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.

Στη Θάσο, οι κάτοικοι τιμούν τον θεό Διόνυσο μέσα από μια πληθώρα εκδηλώσεων, όπως παρέλαση αρμάτων, χορούς και τραγούδια.

Ότι και να αποφασίσετε να κάνετε , να περάσετε καλά και να ζήσετε όσο μπορείτε το ελληνικό αυτό έθιμο!

 

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close