Rioja: Ένα κρασί από την Ισπανία

767

Συνήθως όταν μιλάμε για τα κρασιά έχουμε στο νου μας κυρίως την Γαλλία. Η Ισπανία σίγουρα έρχεται δεύτερη στην σειρά ή μάλλον τρίτη αν υπολογίσεις την γείτονα Ιταλία. Η Ισπανία παρήγε πάντα μεγάλες ποσότητες κρασιού αν υπολογίσει κανείς ότι η έκταση των αμπελώνων της ξεπερνά Γαλλία και Ιταλία.

Όσοι γνωρίζουν από Ισπανικό κρασιά σίγουρα ξέρουν το Rioja. To Rioja έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στα Βόρεια, στην κοιλάδα του ποταμού Ebro. Οι κλιματολογικές διακυμάνσεις και συνθήκες είναι αυτές που βοηθούν αρκετά στην καλλιέργεια πολλών και διαφορετικών ειδών σταφυλιού. Οι καλύτερες ποικιλίες καλλιέργούνται στην περιοχή Λογκρόνο στις όχθες του Ebro. Εκεί βρισκονται και τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας. Η έκταση καλλιέργειας των σταφυλιών ξεπερνά τα  60000 εκτάρια και η παραγωγή φτάνει έως και τα 250 εκατομμύρια λίτρα κάθε χρόνο.Ανάλογα με το γούστο σας μπορείτε να δοκιμάσετε κόκκινο, λευκό, ή ροζέ Rioja.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές έτσι ώστε να απολαύσετε με τον καλύτερο τρόπο ένα ποτήρι Rioja.

  • Ποτέ μην αναμειγνύεται κρασί από δυο διαφορετικά μπουκάλια στο ίδιο ποτήρι.
  • Μην ανακινείτε το μπουκάλι
  • Μην μεταφέρετε το Rioja από το μπουκάλι σε καράφα σε περίπτωση που θέλετε να το σερβίρετε σε τραπέζι.
  • Σερβίρετε πάντα το λευκό πριν από το κόκκινο, το νεότερο πριν από το παλαιωμένο και αυτό με την χαμηλότερη οξύτητα πριν αυτό με την υψηλότερη.
  • Έχετε στο νου σας ότι το Rioja δεν χρειάζεται να παραμείνει ανοιχτό για να αναπνεύσει.
  • Σε περίπτωση που μιλάμε για κόκκινο Rioja, το χρώμα θα πρέπει να είναι βαθύ κόκκινο, ρουμπινί χωρίς κατακάθια, έχοντας μια συνεχή λάμψη.
  • Τέλος, η θερμοκρασία σερβιρίσματος για το λευκό και το ροζέ κρασί είναι 10-12 βαθμοί ενώ για το κόκκινο είναι 16-18. Θυμηθείτε ότι το κρασί δεν θα πρέπει να παγώνετε και γενικά να αλλάζει θερμοκρασία απότομα.

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που θα σας κάνουν να απολαύσετε ένα κρασί Rioja όμως μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε κράτηση online και δωρεάν μέσα από το e-table, σ’ένα από τα Wine restaurant της Αθήνας για να δοκιμάσετε το κρασί σας σύμφωνα με τις συμβουλές του ειδικού και να το απολαύσετε με τις γεύσεις που του ταιριάζουν!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close