Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για τα κάστανα!

1.1K

Οι χειμωνιάτικες βραδιές έχουν ήδη ξεκινήσει για εσένα με καλή παρέα, τζάκι, ένα ποτήρι κρασί και ακόμα πιο απολαυστικά, με την πιο γευστική διατροφική σου συνήθεια, το κάστανο! Είτε το  προτιμάς ψητό, είτε βραστό, η γεύση και η νοστιμιά του είναι μοναδική! Έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό σου και στην υγεία σου, γι’ αυτό είναι καιρός να το εντάξεις στο χειμωνιάτικο διατροφολόγιό σου!

Εσύ το ήξερες;

Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα. Τα κάστανα,αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο  για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας  Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και  3.000 χρόνια στην Ευρώπη.

10 λόγοι για να αγαπήσεις το κάστανο

  1. Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, το κάστανο περιέχει λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
  2. Είναι παρόμοιο με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ., ενώ περιέχει και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
  3. Ξεχωρίζει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα σου παρέχουν 43 mg της σημαντικής αυτής βιταμίνης, η οποία προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  4. Αποτελεί μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών στα 100 γραμμ., δηλαδή το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, καθώς μειώνουν την απορρόφησή της στο αίμα.
  5. Δυνατό σημείο είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.
  6. Ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για το παιδί σου στην ανάπτυξη, για εσένα που αναρρώνεις από μία ασθένεια, καθώς και για εσένα που αθλείσαι. Η υπερβολική κατανάλωσή του είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  7. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και αύξηση της καλής (HDL). Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και των αρτηριών, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ.
  8. Όσον αφορά στα μέταλλα, δεν υστερεί αφού περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Το κάλιο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση, ο σίδηρος εμποδίζει την εμφάνιση της μικροκυτταρικής αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά μέταλλα για τον μεταβολισμό των οστών.
  9. Όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έτσι και το κάστανο δεν περιέχει γλουτένη και μπορείς να καταναλώνεις ελεύθερα εσύ που έχεις δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχεις από κοιλιοκάκη.
  10. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με μία από τις πιο αγαπημένες εποχές του χρόνου, τα Χριστούγεννα!

Tips για το μαγείρεμα

  • Ξεφλούδισε τα βραστά κάστανα χαράζοντας τα, ρίξτα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και άφησέ τα να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάλτα από το νερό, άφησέ τα να κρυώσουν λίγο και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαίρεσε τη φλούδα τους.
  • Ξεφλούδισε ψητά κάστανα χαράζοντάς τα διαγώνια την κορυφή τους με ένα αιχμηρό μαχαίρι και βάλτα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C πάνω σε μια λαμαρίνα, για περίπου 25 λεπτά και με το κοτσάνι προς τα πάνω, γυρίζοντάς τα τακτικά. Μόλις τα βγάλεις, τα αφήνεις να κρυώσουν λίγο, στη συνέχεια τα πιέζεις ελαφρά στο κέντρο τους για να ανοίξουν και τα ξεφλουδίζεις.

Και επειδή το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι, δοκίμασε γλυκό του κουταλιού με κάστανο, μαρόν γλασσέ και καστανόπιτα!

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close