‘Εφτασαν τα Κούλουμα!

504

Ένα από τα πιο αγαπητά έθιμα της Ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης είναι η Καθαρά Δευτέρα και τα Κούλουμα!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα που ολοκληρώνεται ο εορτασμός του Τριωδίου και η μέρα που υποδεχόμαστε την νηστεία και την κατάνυξη της Σαρακοστής, είναι η μέρα που συμβολίζει την πνευματική και σωματική κάθαρση και όπως είναι φυσικό η κάθαρση αυτή ξεκινάει από το φαγητό!

Τυπικά και σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα, όλη την προηγούμενη εβδομάδα της Τυρινής είχαν καταναλωθεί όλα τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα, ώστε να αδειάσει το σπίτι από τους «πειρασμούς», την θέση τους έπαιρναν τα νηστίσιμα εδέσματα όπου θα συνόδευαν την Σαρακοστή.

Τα κούλουμα είναι μια γιορτή χαράς που λένε ότι έχει τις ρίζες του στην παλιά Αθήνα και επικράτησε οι παρέες να μαζεύονται στην «εξοχή», να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν νηστίσιμα εδέσματα που μάλιστα η παράδοση τα θέλει αλάδωτα και το ψωμί άζυμο.

Φασολάδες, λαγάνες, ταραμάς, ελιές και κρασί ήταν το φαγητό της ημέρας ενώ το γλυκό είναι ο χαλβάς. Σήμερα έχουμε ενσωματώσει σε αυτά τα εδέσματα και τα θαλασσινά! Όπως και να έχει όμως την Καθαρά Δευτέρα υπερισχύει μέχρι και σήμερα η νηστεία με άφθονο φαγητό και κέφι!

Λέγεται ότι η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομά της από το καθάρισμα των σκευών από τις νοικοκυρές της προηγούμενης βραδιάς, της Αποκριάς, που ήταν γεμάτα λίπη.

Η Καθαρά Δευτέρα όμως παρόλη την κάθαρση ήταν και η τελευταία ευκαιρία για ξέφρενη γιορτή, στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας ολοκληρώνεται ο εορτασμός του Καρναβαλιού, επικρατούν έθιμα με σατυρική διάθεση όπως οι αναπαραστάσεις γάμων και τα «πειράγματα» όπως τα αλευρομουτζουρώματα.

Άλλο ένα έθιμο της Καθαράς Δευτέρας είναι και το πέταγμα του χαρταετού και το γαϊτανάκι που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και την αλλαγή. Τα δύο αυτά έθιμα είναι γεμάτα τραγούδι χρώματα,  χαρά ώστε να υποδεχτούμε την πολύχρωμη, αισιόδοξη Άνοιξη!

Κατά τόπους στην Ελλάδα, όπου και να βρίσκεστε μπορείτε να γιορτάσετε τα κούλουμα καθώς σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν ανάλογες εκδηλώσεις γιορτής. Αν αποφασίσετε να απολαύσετε τα κούλουμα σε κάποιο μεζεδοπωλείο ή ψαροταβέρνα, θυμηθείτε να κάνετε κράτηση online μέσα από το e-table.gr!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close