Η Jerk από τη Τζαμάικα

671

Είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετικές είναι οι συνήθειες κι ο πολιτισμός των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα του κάθε λαού μας εκπλήσσει κάθε φορά και περισσότερο κι εμείς θέλουμε να γνωρίσουμε τον κάθε έναν από αυτούς. Η Τζαμάικα, για παράδειγμα, διαθέτει μία από τις πιο ιδιαίτερες παραδόσεις στη μαγειρική, την επονομαζόμενη «Jerk».

Η Jerk είναι μία μέθοδος μαγειρικής, κατά την οποία το κρέας, όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το χοιρινό, ακόμη και ψάρια ή λαχανικά, καρυκεύονται και ψήνονται. Για την καρύκευση χρησιμοποιείται μια μαρινάδα ή πάστα που περιλαμβάνει το λιγότερο μία πιπεριά (ινδοπίπερο) και πιπεριές scotch bonnet. Μετά τη μαρινάδα, το κρέας καπνίζεται αργά πάνω σε ξύλο πιπεριού.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς φαγητού, η λέξη «jerk» προέρχεται από την Περουβιανή «charqui» που χρησιμοποιείτο για ξεραμένες λωρίδες κρέατος. Στη συνέχεια, η λέξη εξελίχθηκε σε ρήμα, «jerking», που σήμαινε τη διαδικασία κατά την οποία ανοίγονται τρύπες στο κρέας, ώστε τα μπαχαρικά να το διαπεράσουν.

Όσον για τις ακριβείς ρίζες της, αυτή η μέθοδος μαγειρικής δεν έχει μια σίγουρη απάντηση. Μία από τις επικρατέστερες, πάντως, είναι ότι η Τζαμαϊκανή Jerk ξεκίνησε πάνω από 2.500 χρόνια πριν στη Νότια Αμερική από τους Ινδιάνους Arawak που χρησιμοποιούσαν παρόμοιες τεχνικές για να καπνίσουν το κρέας. Όταν το 1492 ο Κολόμβος εισέβαλλε στην περιοχή έκανε τους Arawak Ινδιάνους σκλάβους και όταν εκείνοι πέθαναν τους αντικατέστησε με Αφρικανούς. Τη δεκαετία του 1700 κάποιοι δραπέτευσαν στις ορεινές περιοχές της Τζαμάικα και παρακολουθούσαν συνεχώς για να μην τους ξαναπιάσουν. Λόγω ότι το φαγητό ήταν λιγοστό, χρησιμοποιούσαν αλάτι, πιπεριές και μπαχαρικά για να διατηρήσουν όσο κρέας είχαν, τυλίγοντάς το σε φύλλα, μέχρι να μπορέσουν να βρουν άλλο. Με την πάροδο του χρόνου η μέθοδος εξελίχθηκε σε αυτό που είναι η Jerk σήμερα.

Αν σας έχουμε ιντριγκάρει με όλα τα παραπάνω  δεν έχετε παρά να δείτε τις προτάσεις του e-table.gr  για εστιατόρια στην Αθήνα με κουζίνες σχεδόν από όλα τα μέρη του κόσμου, να κάνετε online κράτηση και να απολαύσετε ένα όμορφο γεύμα!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close