Foodstories: Η σούπα Gazpacho

516

De gazpacho no hay empacho» λένε οι Ισπανοί θέλοντας ουσιαστικά να πουν ότι όσο και να φας από τη σούπα ποτέ δεν είναι αρκετό κι αυτό γιατί αποτελεί το τέλειο γεύμα ή ακόμη και σνακ για όλες τις ώρες της μέρας. Αφήστε που ο,τι περισσέψει μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα σε ένα πιάτο μακαρόνια, για παράδειγμα. Ποια είναι η ιστορία, όμως, πίσω από τη διάσημη σούπα;

Αρχίζοντας από αρκετά πίσω στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι οι Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν μαζί τους ψωμί, ξύδι και σκόρδο έτσι ώστε να μπορούν να φτιάχνουν μια βασική μορφή της σούπας Gazpacho που ήταν, όμως, πολύ διαδεδομένη στην περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. Όταν τον 8ο αιώνα την κατέλαβαν οι Οθωμανοί, οι Μαυριτανοί ήρθαν από το Μαρόκο φέρνοντας μαζί μία σούπα που ονόμαζαν «Άσπρο Σκόρδο».  Μάλιστα, λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, φεύγοντας από την Ισπανία, πήρε τη σούπα μαζί στα ταξίδια του και όταν έφερε γυρνώντας ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, η σούπα έφτασε στη μορφή που έχει σήμερα.

Για το όνομα που έχει λάβει, δεν υπάρχει κάποια σίγουρη και ακριβής απάντηση. Κάποιοι θέλουν τον όρο να είναι δημιούργημα των Αράβων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για πολλά χρόνια στην Ισπανία. Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για Εβραϊκή λέξη που προέρχεται από την «Gazaz» που σημαίνει «κόβω σε μικρά κομμάτια» ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα και ελληνική.

Σήμερα, η σούπα Gazpacho έχει καταλήξει να περιέχει ακόμα και καρπούζι. Η πιο διάσημη εκδοχή της είναι αυτή που βασίζεται στην ντομάτα ενώ συνήθως σερβίρεται κρύα. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας προτιμάται η ζεστή εκδοχή της. Ως φαγητό, όμως, γενικά η Gazpacho, πλέον σημαίνει μία κρύα σούπα με βάση από λαχανικά ή φρούτα που ποικίλλουν ανάλογα με τα γούστα και της προτιμήσεις του κάθε μάγειρα.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close