Γιατί μας εντυπωσιάζει η βραζιλιάνικη κουζίνα

3.1K

Αγαπάμε τη Βραζιλία για πολλούς λόγους. Ο εξωτικός της χαρακτήρας και οι ομορφιές της χώρας αρκούν για να μας πείσουν ότι θέλουμε να την επισκεφτούμε. Αναπόσπαστο κομμάτι της, όμως, αν και όχι τόσο διαδεδομένο – και κυρίως στην Ελλάδα -, είναι ο τομέας της γεύσης και η βραζιλιάνικη κουζίνα έρχεται να το καλύψει!

Η βραζιλιάνικη κουζίνα οφείλει τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό της χαρακτήρα στο συνδυασμό Ινδιάνικων, Αφρικάνικων και Ευρωπαϊκών επιρροών. Από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι είναι η μανιόκα, γκουαρανά, κάσιους, cassava, guaraná και το açaí, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον μέχρι και σήμερα. Σιγά σιγά και την έλευση μεταναστών νέα πιάτα και υλικά ενσωματώθηκαν. Οι Ευρωπαίοι, για παράδειγμα έφεραν μαζί τους το κρασί, τα γαλακτοκομικά και τα φυλλώδη λαχανικά.

Η μοναδικότητα της κουζίνας έγκειται στο ότι κάθε περιοχή της Βραζιλίας διαθέτει τα δικά της πιάτα και γεύσεις. Στη Βόρεια Βραζιλία είναι φανερή οι επιρροή της κουζίνας των ιθαγενών. Από τα πιο διάσημα πιάτα είναι το pato no tucupi, δηλαδή πάπια σε tucupi, μία κίτρινη σάλτσα που συλλέγεται από τη ρίζα άγριας μανιόκα στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Στην Νότια Βραζιλία, λόγω της μεγάλης μετανάστευσης  Γερμανών αλλά της κτηνοτροφίας, κυρίαρχο υλικό είναι το κόκκινο κρέας. Το διάσημο churrasco είναι ουσιαστικά μια ποικιλία κρεάτων που μπορούν να μαγειρευτούν σε churrasqueira, ένα είδος barbecue-grill και/ή σε σούβλες. Πηγαίνοντας Βορειοανατολικά, όπου η επίδραση των Αφρικανών και των ιθαγενών είναι αισθητή, βλέπουμε πιάτα, όπως vatapá (πουρές από ψωμί, γάλα καρύδας, φοινικέλαιο και φιστίκια με γαρίδες) ή acarajé (κροκέτες από μαυρομάτικα φασόλια τηγανισμένες φοινικέλαιο). Στη Νοτιοανατολική πλευρά, τέλος, feijoada (στιφάδο με μαύρα φασόλια και κρέας) και picadinho (κομματάκια κρέας) έχουν την τιμητική τους.

Κι επειδή δεν μπορεί παρά να σας ανοίξαμε την όρεξη για εξωτικές γεύσεις, μπείτε στο e-table.gr και κάντε κράτηση στο εστιατόριο της επιλογής σας, απολαμβάνοντας μοναδικές προσφορές.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close