Καλοκαιρινές ευεργετικές γεύσεις με άρωμα Ελλάδας

425

Ακόμη και αν η επικαιρότητα είναι καταιγιστική, των περισσότερων ο νους τρέχει στις καλοκαιρινές διακοπές ή στις ολιγοήμερες εξορμήσεις μακριά από τα αστικά κέντρα και την ρουτίνα. Φυσικά αυτές οι σκέψεις συνδυάζονται τέλεια και με κάποιο παραθαλάσσιο ταβερνάκι με καλή παρέα και χαλαρή διάθεση. Ποιες, λοιπόν είναι οι επιλογές εκείνες που δεν περιορίζουν την ευχαρίστηση και ταυτόχρονα μας ωφελούν δίχως την επιβάρυνση περιττών θερμίδων.

Σαλάτα εποχής. Τι καλύτερο από μια χωριάτικη δροσερή σαλάτα; Ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμυδάκι, ελιές, παρθένο ελαιόλαδο και τυρί φέτα. Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί ένας συνδυασμό συστατικών πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, λόγω της βιταμίνης C, του καροτενίου, του λικοπενίου και των αντιοξειδωτικών του ελαιολάδου. Μας παρέχει επίσης ποσότητα μονοακόρεστου λίπους και πολυφαινολών. Προσοχή, φυσικά πρέπει να δίδεται στη μερίδα της φέτας εφόσον αποτελεί σημαντική πηγή νατρίου, χοληστερόλης και κορεσμένου λίπους αλλά και στην ποσότητα του ελαιολάδου καθώς έχει πολλές θερμίδες. Όπως και να χει, η σαλάτα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων αφού εκτός των άλλων μας χορταίνει χωρίς να αποδίδει πολλές θερμίδες.

Καλαμαράκια… Πάλι τηγανητά; Δοκίμασε καλαμάρια ψητά στη σχάρα ή γεμιστό καλαμάρι στο φούρνο. Αποτελούν εξίσου νόστιμες και χορταστικές επιλογές οι οποίες μας παρέχουν ταυτόχρονα λιγότερα λιπαρά, θερμίδες και χοληστερόλη. Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ιώδιο, ψευδάργυρο και σελήνιο και δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο σιτηρέσιό μας. Προτιμήστε ψητές γαρίδες, χταπόδι βραστό, οστρακοειδή ψητά, ωμά ή αχνιστά και ψαρικά στη σχάρα.

Προσοχή στο ποτό. Για να διασκεδάσετε δε χρειάζεται να το παρακάνετε. Όπως προτείνουν οι αρχές της μεσογειακής διατροφής, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλης δρα ευεργετικά στη συνολική υγεία. Φυσικά, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τα αλκοολούχα ποτά αργά και με ταυτόχρονη κατανάλωση νερού.

Για να κλείνετε εξίσου απολαυστικά τα ελληνικά καλοκαιρινά σας γεύματα, διαλέξτε φρούτα εποχής, καρπούζι, πεπόνι κτλ ή τοπικό γιαούρτι (και ας είναι πλήρες..) με φρούτο ή γλυκό του κουταλιού. Μην ξεχνάτε πως το μέγεθος της μερίδας διαδραματίζει το σπουδαιότερο ρόλο. Ολοκληρώστε, λοιπόν, το γεύμα πριν έρθουν δυσάρεστα αισθήματα δυσφορίας αλλά ενώ ακόμα αισθάνεστε καλά.

Πηγή: nutriscience.gr

Συγγραφέας: Γερακίτη Λουκία

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close