Ιταλική Focaccia

641

Οι γείτονες Ιταλοί τη δημιουργούν παραδοσιακά με ελαιόλαδο και βότανα και πολλές φορές τη γαρνίρουν με τυρί, κρεμμύδι ή κρέας ενώ λέγεται ότι αποτελεί τον προκάτοχο της πίτσας. Η focaccia αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο ιταλικό ψωμί, το οποίο κερδίζει καθημερινά έδαφος στις ζωές και τις προτιμήσεις μας.

Η focaccia, λοιπόν, χρονολογείται πάνω από 2000 χρόνια στο παρελθόν. Ως όρος στα λατινικά σημαίνει «εστία» ή «τζάκι» και χρησιμοποιείτο για να χαρακτηρίσει το «panis focacius», δηλαδή, το ψωμί που ψηνόταν σε εστία ή κάτω από τις στάχτες της φωτιάς. Η ονομασία της, βέβαια, πολλές φορές αλλάζει ανάλογα την περιοχή. Στη Βουργουνδία, για παράδειγμα, ονομάζεται «foisse» ή «fouaisse» ενώ στη Γαλλία την αποκαλούν «fougasse».

Η ζύμη της μοιάζει πολύ με αυτή που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της πίτσας, με τη διαφορά ότι για την τελευταία χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο προζύμι σε σχέση με της focaccia, κι έτσι δημιουργείται μια λεπτή και εύκαμπτη κρούστα. Αντίθετα, στη focaccia η ζύμη φουσκώνει πολύ περισσότερο κι έτσι μπορεί να απορροφήσει περισσότερο ελαιόλαδο μέχρι και το εσωτερικό της.

Η διάδοσή της στον κόσμο με τα χρόνια έχει δημιουργήσει αρκετές παραλλαγές της κλασικής της συνταγής κι έτσι η μορφή της ποικίλλει από σκληρή και μπισκοτοειδής στην περιοχή Camogli μέχρι μαλακή και λαδερή στη Voltri αλλά όλες μοιάζουν με τη βασική. Η μόνη που διαφέρει υπερβολικά είναι αυτή που παρασκευάζεται στην περιοχή Recco, η οποία πέρα από το όνομα «focaccia col formaggio» δεν έχει καμία άλλη ομοιότητα, αφού αποτελείται από εξαιρετικά λεπτές ζύμες που στη μέση έχουν γέμιση από τυρί και τυρόπηγμα.

Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι ότι η focaccia αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό σε πολλά μας γεύματα αλλά και ένα από τα πιο νόστιμα ψωμιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάντουιτς. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μια πλούσια βάση για πίτσα αφήνοντάς μας ικανοποιημένους μέχρι και την τελευταία μπουκιά.

Focaccia μπορείς να δοκιμάσεις σε ένα από τα ιταλικά εστιατόρια του e-table.gr και που ξέρεις μπορεί να γίνει η αγαπημένη σου λιχουδιά!!!

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close