Τα Kρυφά Oφέλη της Μοναστηριακής Διατροφής

536

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν νηστεία μόνο τις περιόδους που οδηγούν στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, όπως την περίοδο των Χριστουγέννων, τη Μεγάλη Εβδομάδα ή τον Δεκαπενταύγουστο. Οι μοναχοί, όμως, επιλέγουν τη νηστεία ως τρόπο ζωής και ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μια διατροφή που πέρα από τη θρησκευτική της λειτουργία, προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των ίδιων.

Η μοναστηριακή διατροφή μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή και περιλαμβάνει όσπρια και λαχανικά με τη διαφορά ότι σε αυτή δεν επιτρέπεται καθόλου κρέας και πουλερικά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών αποκλειστικά και μόνο τις αρτύσιμες μέρες. Βασικό χαρακτηριστικό των συνταγών στο Άγιον Όρος είναι η πλούσια παρουσία των μπαχαρικών και των βοτάνων ενώ ακόμα και σήμερα το φαγητό μαγειρεύεται σε φούρνους με ξύλα και υγραέριο.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη αυτής της διατροφής;

Μελέτες έχουν αναδείξει πολλές φορές τη σημασία και τις ευεργετικές ιδιότητες του μοναστηριακού τρόπου ζωής. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα καθώς επίσης και των τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα αποτελεί έναν καλό σύμμαχο για μια καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης. Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης λιπαρών, η συγκεκριμένη διατροφή βοηθά στη μείωση του ποσοστού των καρδιολογικών περιστατικών ενώ τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Μάλιστα, από το 1994 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 20 περιστατικά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φτάνουν τα 95 χρόνια ζωής!

Αν και υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν την αντικαρκινική ιδιότητα της μοναστηριακής διατροφής, αυτό που σίγουρα δεν μπορούν να αρνηθούν είναι ότι αυτός ο τρόπος ζωής δημιουργεί μια γενικότερη καλή φυσική κατάσταση στους μοναχούς αλλά και μια ισορροπία στη σχέση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό, δημιουργώντας την αίσθηση της ευεξίας.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close