The Yoshi Sushi tale

Με το sushi γνωρίστηκα πριν από ακριβώς 20 χρόνια.

Οκτώβριος του 1995 ήταν, όταν στην παρθενική μου επίσκεψη στο Λονδίνο, η φίλη που με φιλοξενούσε αποφάσισε να μυήσει το χωριατόπαιδο από το Ρίο – της Πάτρας βεβαίως – στο πιο hip, για την εποχή, φαγητό στο Δυτικό Ημισφαίριο. Σαν φοιτητές και οι δύο, βέβαια, δεν θα μπορούσαμε παρά να επιλέξουμε, δια της ατόπου μιας και οι τσέπες μας δεν επέτρεπαν φιλοδοξίες για downtown εστιατορικές αναζητήσεις, κάποιον off – off Broadway χώρο. Αφού αλλάξαμε δύο γραμμές Μετρό, βρεθήκαμε σε ένα ημιυπόγειο, με μέτριας έντασης φωτισμό hard core γιαπωνέζικο sushi bar.

Μια τρύπα στον τοίχο που δεν κάθιζε πάνω από 20 – 25 άτομα τη φορά. Και αυτούς με μια ήσυχη τάξη, επαγγελματικά και αποτελεσματικά. Με ενός είδος, λιτής χωρίς φιοριτούρες και υπερβολές στο συναίσθημα ιεροτελεστία: από την ευγενική αλλά αγέλαστη υποδοχή, έως το σπαρτιάτικο “art de la table”, τις μεθοδικές κινήσεις του itamae, του sushi master όπως ονομάζεται στα ιαπωνικά και τον αποχαιρετισμό, που μέσα σε ελάχιστες λέξεις, από την εκφορά των οποίων αλλά ακόμα και την έκφραση και την στάση του σώματος του συνομιλητή, εισέπρατες μια υποδόρια “ευγνωμοσύνη που μας τιμήσατε με την παρουσία σας”. Για να μη μακρηγορώ, από την πρώτη αυτή διστακτική μπουκιά η σχέση μου με το sushi υπήρξε love at first bite.

Από τη στιγμή που επέστρεψα για οριστική εγκατάσταση στην Ελλάδα, και ειδικά από τότε που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και τη γαστρονομία, συνειδητοποίησα πως αυτό το κρυφό μου πάθος στον τόπο που θα ζούσα ήταν μια πολυκύμαντη και, συχνά, πονεμένη ιστορία.

Δεν θα κλέψω όμως περισσότερο χώρο από το Yoshi Sushi Bar, ξετυλίγοντας την «Την εν Ελλάδι ιστορία της Ιαπωνικής κουζίνας».

Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πιο ειδικό κείμενο. Διευκρινίζω απλώς, πως μετά την κάμψη που γνώρισε για κάποια χρόνια, εκεί στις αρχές της Κρίσης μετά από μια δεκαετία sushομανίας, όπου έβρισκες ρολά μέχρι και σε ταβέρνες, η μόδα του ιαπωνικού ρολού επέστρεψε. Με «μεγαλοπρέπεια» με φανφάρα σε κάποια εστιατόρια, σε Βόρεια και Νότια Προάστεια κυρίως, πιο «σεμνά και ταπεινά» σε κάποια άλλα. Και συχνά τα δεύτερα δείχνουν να έχουν αγγίξει καλύτερα το νόημα, όχι μόνο των εποχών που ζούμε, αλλά συχνά και της ουσίας της ιαπωνικής νοοτροπίας και ουσίας. Ηθελημένα ή άθελα δεν είμαι σίγουρος, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Επιτομή του πιο πάνω αποτελεί το Yoshi Sushi Bar. Κρυμμένο, σχεδόν επιμελώς, στην καρδιά ενός μικρού εμπορικού Κέντρου στον πεζόδρομο της Πλάτωνος στο Χαλάνδρι, είναι η ομαδική δουλειά 5 νέων ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους έχοντας σημαντική εμπειρία στην εστίαση και τα bars, αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους, εξωτική, κίνηση. Και το αποτέλεσμα, των 6 αρχικών μηνών έστω λειτουργίας του Yoshi, δείχνει να τους δικαιώνει.

Στο λιτό, κομψό χώρο τους – όπου με μεγάλη μου χαρά είδα πως όντως απαγορεύεται το κάπνισμα – σερβίρουν maki, nigiri, inside outs αλλά και κάποιες σαλάτες και ορεκτικά, όπως το tartare σολωμού με wakame φύκια ή οι εξαιρετικές γαρίδες tempura, πολύ καλής ποιότητας, με προσεκτικά κοψίματα και χωρίς ιδιαίτερες αστοχίες στο στήσιμό τους. Αν προσθέσεις στην εξίσωση ένα προσωπικό πρόσχαρο, ευγενέστατο και πολύ εξυπηρετικό και τιμές που δύσκολα βρίσκεις σε ολόκληρη την Αθήνα, νομίζω πολύ εύκολα καταλήγεις πως το Χαλάνδρι απέκτησε ήδη ένα νέο αστέρι στη γαστρονομική του σημαία.

 

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς αυτό νέο hotspot του Χαλανδρίου κάντε κράτηση μέσα από το e-table δωρεάν και online για να απολαύσετε sushi και άλλα ιαπωνικά πιάτα.

Σχετικά με τον Αρθογράφο

Θύμιος Βούλγαρης
Author with 17 posts
Περισσοτερα για Θύμιος Βούλγαρης

Ο Θύμιος Βούλγαρης γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιούνιο του 1973. Έκτοτε άφησε ένα πτυχίο Νομικής να τον περιμένει, ακόμη, κάπου στο Βέλγιο, συνεργάστηκε από διάφορες θέσεις με περιοδικά όπως τα : Βημαγκαζίνο, Status, Vogue, ΜΕΝ, ΒημαDonna, ΒημαLife, Lifo, Time Out Athens, Ταχυδρόμος, Εικόνες, Exodos, Paper, Homme, Maison & Decoration, Ευ Ζην, Fooding, Αλλάξτε Γεύσεις, Hilton Magazine κ.α., καθώς και με sites όπως το gourmed.gr, σε θέματα γαστρονομίας, κριτικής εστιατορίων, ποτών, καφέ, deco, ξενοδοχείων, ταξιδιών και γενικότερα ευζωίας.

Σχετικά Άρθρα