Umami, μια εναλλακτική κουζίνα με άλλη γεύση

Το Umami είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Γιαπωνέζο χημικό Kikunae Ikeda ενώ μόλις το 2000 μετά από βιολογικές έρευνες εντοπίστηκαν πάνω στη γλώσσα οι ειδικοί κάλυκες που ευθύνονται για την συγκεκριμένη ‘’αίσθηση’’. Στο χώρο της γευσιγνωσίας το “Umami” εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα. Το “Umami” πέρα από την στενή έννοια της γεύσης, έχει αισθητική αξία και αναφέρεται στο συναίσθημα, στο βίωμα, σε αυτό που μένει στη μνήμη ως αισθητική και γευστική ολοκλήρωση.

Σε έναν όμορφο φωτεινό χώρο φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, στον λόφο του Φρουρίου στη Λάρισα οι Πέτρος Γαδιτσάκης και ο σεφ Μάνος Γκοτσούλας δημιούργησαν το Umami-εναλλακτική κουζίνα. Συναγρίδα φρικασέ, κοτόπουλο γεμιστό με θυμάρι λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί σκαρμότσα με πουρέ από φρέσκια πατάτα, αρνάκι με πάστα σκόρδου δενδρολίβανο και αλατοπίπερο σβησμένο με μοσχάτο, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σόγια-μέλι-τζίντζερ και σκόρδο σερβιρισμένο με ρύζι basmati , σας δίνουν μια μικρή ιδέα από τις γευστικές ‘’εκρήξεις’’ που προσφέρονται. Η πανδαισία των γεύσεων όμως δεν σταματά εδώ, πιάτα ημέρας καθώς και γευστικά επιδόρπια, είναι εδώ για να συμπληρώσουν το πάζλ του πιο ολοκληρωμένου γευστικού προορισμού της πόλης. Η κάβα του Umami γεμάτη από τις καλύτερους ελληνικούς οίνους δένει αρμονικά με τις γεύσεις δημιουργώντας ισορροπίες για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Umami λοιπόν, γιατί δεν είναι εύκολο να περιγράψεις με άλλο τρόπο τη γεύση που φτάνει σε εντελώς άλλο επίπεδο συναντώντας την τέχνη, την υπερβολή και πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο συναίσθημα.

Κάνε κράτηση τώρα online & εντελώς δωρεάν μέσω e-table και κέρδισε έκπτωση -10% στον λογαριασμό σου!

 

 

Σχετικά με τον Αρθογράφο

e-table.gr
Author with 979 posts
Περισσοτερα για e-table.gr

Σχετικά Άρθρα