Στο Tomoe με τον Θύμιο Βούλγαρη

Tomoe είναι το σύμβολο του ying και yiang, της «ενεργειακή ισορροπίας» δηλαδή των πάντων. Το γιαπωνέζικο εστιατόριο της Κηφισιάς που φέρει το όνομά του δείχνει να είναι σε καλό δρόμο σε αυτή την ισορροπία – γευστική βέβαια, καθώς ο Χρόνης Δαμαλάς που υπογράφει το μενού σεφ είναι και όχι βουδιστής μοναχός.

Ο Χρόνης είναι ένα από αυτά τα enfants prodiges της εγχώριας γαστρονομίας: από «πρωτοεμφανιζόμενο ταλέντο» πριν μερικά χρόνια, κατάφερε να περάσει ουσιαστικά αλώβητος, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους συναδέλφους του που λίμνασαν στην κατηγορία του αιώνιου ταλέντου, στο επίπεδο του ώριμου, χαρισματικού στην διαχείριση της εικόνας και τέχνης του σεφ. Η θητεία του σε εστιατόρια όπως τα Kiku, Sea You Up στο Sani Resort, Nobu Next Door στη Νέα Υόρκη, Matsuhisa στη Μύκονο, σε συνδυασμό με την ανήσυχη φύση του τον οδήγησαν σε μονοπάτια ελληνο-ιαπωνικών, με κάποια νοτιοαμερικάνικα twists, που τελικά διαμόρφωσαν την προσωπική του γαστρονομική σφραγίδα. Η οποία, σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται και στο μενού του Tomoe.

Στον λιτό, κομψό χώρο σε τόνους του βιομηχανικού γκρι, του μαύρου και με μετρημένες δόσεις από ξύλο και μπαμπού να δίνουν τον πιο γήινο τόνο, η εμπειρία είναι, αν σκεφτείς πως πατάς γη μεσογειακή, εξόχως “ιαπωνική”. Τα cocktails του Αχιλλέα Καραουλάνη, για παράδειγμα το Tomoe White Tea Hibiscus με βότκα και δροσερές νότες grapefruit και λευκού τσαγιού, δίνουν τον αλκοολικό απωανατολίτικο τόνο.

Στο φαγητό τώρα:

Το λαυράκι στον ατμό, το τραγανό φιλέτο σολομού με σάλτσα τεριγιάκι, το ceviche και το tuna tataki είχαν μαγειρευτεί με αρκετή μαεστρία από τον Παναγιώτη Φλάκα από τον «μη – sushi – κατάλογο». Γιατί, κακά τα ψέμματα, σε γιαπωνέζικο εστιατόριο, ειδικά στην Ελλάδα όλοι θα αναζητήσουμε το sushi. Και εδώ ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος περνάει τις «εξετάσεις» με καλό βαθμό, αποφεύγοντας την έντονη δυτικοποίηση των γεύσεων άλλων εστιατορίων.

Κράτηση στο Tomoe

Σχετικά με τον Αρθογράφο

Θύμιος Βούλγαρης
Author with 17 posts
Περισσοτερα για Θύμιος Βούλγαρης

Ο Θύμιος Βούλγαρης γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιούνιο του 1973. Έκτοτε άφησε ένα πτυχίο Νομικής να τον περιμένει, ακόμη, κάπου στο Βέλγιο, συνεργάστηκε από διάφορες θέσεις με περιοδικά όπως τα : Βημαγκαζίνο, Status, Vogue, ΜΕΝ, ΒημαDonna, ΒημαLife, Lifo, Time Out Athens, Ταχυδρόμος, Εικόνες, Exodos, Paper, Homme, Maison & Decoration, Ευ Ζην, Fooding, Αλλάξτε Γεύσεις, Hilton Magazine κ.α., καθώς και με sites όπως το gourmed.gr, σε θέματα γαστρονομίας, κριτικής εστιατορίων, ποτών, καφέ, deco, ξενοδοχείων, ταξιδιών και γενικότερα ευζωίας.

Σχετικά Άρθρα