10 Tips για να μην παχύνεις τα Χριστούγεννα

1.1K

Αγαπάμε τα Χριστούγεννα  για τους εορταστικούς χαρούμενους στολισμούς, τα τραγούδια αλλά και το φοβερό φαγητό! Γαλοπούλα, πατάτες, κάστανα, γέμιση, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πολλά γλυκά, είναι οι πιο γευστικοί πειρασμοί στο τραπέζι σου! Υπάρχει τρόπος να τα απολαύσεις και να αποφύγεις αυτά τα παραπάνω  “γιορτινά’ κιλά;

Προτείνουμε 10 tips για να αποφύγεις να πάρεις κιλά μέσα στις γιορτές!

  • Το πρωί των Χριστουγέννων φτιάξε ένα υγιεινό πρωινό. Το πρωινό γεύμα είναι σημαντικό και δεν εξαιρείται σε καμία περίπτωση από την ημέρα των Χριστουγέννων. Φρόντισε να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον ένα φρούτο ή κάποιο λαχανικό και μια μορφή πρωτεΐνης, όπως είναι τα αυγά ή οι ξηροί καρποί.
  • Αν γνωρίζεις πως το ένα κυρίως γεύμα της ημέρας θα είναι «βαρύ», επέλεξε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι χαμηλότερα σε θερμίδες.
  • Εσύ που προτιμάς την γαλοπούλα το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αφαιρέσεις την πέτσα και να προτιμήσεις μία μερίδα στο πιάτο σου. Η περιεκτικότητα της γαλοπούλας σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα χαμηλή και έτσι, δεν θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με πολλά λιπαρά και θερμίδες

e-table tip: Δοκίμασε μελιτζάνες με γαλοπούλα και τυρί με λίγες θερμίδες, νοστιμότατο και υγιεινό.

  • Εσύ που προτιμάς να έχεις μόνο αρνί στο τραπέζι σου, αφαίρεσε την πέτσα και τα ορατά λίπη και διάλεξε ένα μαλακό κομμάτι. Το αρνί είναι πιο λιπαρό από τη γαλοπούλα.
  • Γέμισε το μισό σου πιάτο με λαχανικά. Τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.
  • Η συνήθεια που έχει γίνει λατρεία είναι τα δείπνα σε σπίτια φίλων, στα οποία όλοι λαμβάνουν μέρος στο μενού. Εσύ ανέλαβε να φέρεις στο τραπέζι τη σαλάτα ή ένα πιάτο με βρασμένα λαχανικά και έτσι θα είσαι σίγουρος ότι θα έχεις κάτι θρεπτικό να καταναλώσεις στο γιορτινό τραπέζι.

  • Όσο για το ποτό σου, το κρασί και η μπύρα είναι ελαφριά ποτά, χαμηλής θερμιδικής αξίας και μπορείς να πιείς 1-3 ποτηράκια. Σχετικά χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι και ρακί/τσίπουρο αλλά και τα καθαρά ποτά (βότκα, ουίσκι κλπ). Και φυσικά μην ξεχάσεις να πίνεις άφθονο νερό παράλληλα με το ποτό που έχεις επιλέξει.
  • Τα γλυκά ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων γίνονται καθημερινότητα. Εάν προτιμάς τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες αφού περιέχουν λιγότερα λιπαρά, φρόντισε να περιορίσεις την ποσότητα στα 1-2 κομμάτια (ανάλογα πάντα και με το μέγεθός τους)​. Εάν από την άλλη υπάρχει κάποιο άλλο γλυκό στο τραπέζι όπως κάποια τούρτα ή πάστα καλό είναι να φας 1-2 κουταλάκια.

e-table tip: Δοκίμασε να περιορίσεις την δοσολογία της ζάχαρης στα γλυκά στο ένα φλιτζάνι.

  • Εάν από την άλλη θέλεις να το διασκεδάσεις διαφορετικά με την παρέα σου σε κάποιο κουτούκι ή μεζεδοπωλείο, κάντο με μέτρο! Δοκίμασε από όλες τις λιπαρές μεν, γευστικότατες δε επιλογές, αλλά σε μικρή ποσότητα ή εάν είναι δυνατόν, στο ελάχιστο μέγεθος της μιας μπουκιάς.
  • Στην περίπτωση που εσύ έχεις αναλάβει το δύσκολο έργο του οικοδεσπότη των Χριστουγέννων, τότε έχεις το πλεονέκτημα να επιλέξεις την ποιότητα του και να περιορίσεις το βούτυρο και το λίπος στο γιορτινό τραπέζι.

Το βασικότερο από όλα είναι να μην στερηθείς τις γιορτινές αυτές ημέρες, απλά περιορίσου στην ποσότητα και σίγουρα έχοντας τα βασικά γεύματα της καθημερινότητας πάντα ως κανόνα διατροφής, δεν θα πεινάσεις περιμένοντας το βράδυ του ρεβεγιόν!

Οι γιορτές είναι επίσης μέρες γλεντιού, γι’ αυτό το λόγο χόρεψε όσο περισσότερο μπορείς!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close