Οι τάσεις στα εστιατόρια το 2022 (Μέρος Α’)

2K

Η πανδημία των τελευταίων δύο ετών, έχει αλλάξει πολλά από αυτά που μέχρι πρότινος ήταν δεδομένα στον κλάδο της εστίασης. Τα εστιατόρια ήρθαν αντιμέτωπα με συνεχείς αλλαγές και διάφορες προκλήσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη βιομηχανία της εστίασης ν’ αναπτυχθεί παγκοσμίως. Κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες εστιατορίων πρέπει να αποφασίζουν πώς να χειριστούν τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των επισκεπτών, αλλά και σημαντικές προκλήσεις όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα σκαμπανεβάσματα στον κλάδο τους. Νέες ιδέες και τάσεις, έβγαλαν πολλά εστιατόρια από την “πεπατημένη”, αλλά άνοιξαν έναν νέο ορίζοντα στην εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ποιες είναι λοιπόν, μερικές δημοφιλείς τάσεις που συμβαίνουν σήμερα στον κλάδο της εστίασης; Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές από τις πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις στα εστιατόρια το 2022 και πώς μπορεί να επηρεάσουν το δικό σας εστιατόριο.

1. Μενού που ακολουθεί τις τάσεις της εποχής

Τα μενού των εστιατορίων δεν προορίζονται για να παραμείνουν για πάντα τα ίδια. Η ανανέωση το μενού σας κάθε τόσο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στις τάσεις των καταναλωτών, δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και ακούτε προσεκτικά τις ανάγκες των πελατών σας. Η πανδημία οδήγησε με ταχύτατους ρυθμούς στην επιλογή περισσότερο υγιεινών τροφίμων, ακόμη και αν το κόστος αυτών ήταν υψηλότερο.

Μερικές αλλαγές που θα μπορούσατε να προσαρμόσετε στο μενού σας, ακολουθώντας την τάση της υγιεινής διατροφής, είναι η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης και η αφαίρεση επεξεργασμένων ή προσυσκευασμένων συστατικών. Σεβίρετε μικρότερες μερίδες και σκεφτείτε την ιδέα να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά εποχιακά προϊόντα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη φρεσκάδα στα πιάτα σας, ενώ παράλληλα, μπορείτε να προμηθευτείτε τα συστατικά από τοπικούς παραγωγούς και αγροκτήματα. Τέλος, σημειώστε στο μενού εμφανώς τις επιλογές σας για vegan ή vegetarian.

2. Η χρήση του κωδικού QR απογειώνεται

Όλο και περισσότερα εστιατόρια απομακρύνονται από τη χρήση χάρτινων καταλόγων μενού, επειδή δεν είναι ασφαλή για υγειονομικούς λόγους. Τα μενού κωδικών QR αν και εμφανίστηκαν πριν μερικά χρόνια και φάνηκε να έχουν μικρή αντοχή στο χρόνο, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά βολικά στη χρήση, επειδή δεν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός για το εστιατόριο. Η πανδημία φαίνεται ότι αποτέλεσε την ιδανική συνθήκη για την επάνοδο των μενού QR, επαναφέροντας τα στο προσκήνια ως μία από τις τάσεις στα εστιατόρια για το 2022.

Δεν έχετε παρά να τοποθετήστε το αυτοκόλλητο στα τραπέζια του εστιατορίου σας και οι καλεσμένοι σας θα σαρώσουν το μενού με το smartphone ή το tablet τους. Ένας κωδικός QR μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος και ευέλικτος τόσο για το εστιατόριο, όσο και για τους πελάτες του. Ειδικότερα, μπορεί να περιέχει διαφορετικές πληροφορίες, όπως το μενού, το ιστορικό εστιατορίου, την κάρτα μέλους, προσφορές κ.α. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό, οι επισκέπτες σας μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια υπενθύμιση για την επερχόμενη εκδήλωση του εστιατορίου στο ημερολόγιο τους ή μπορούν απλώς ν’ ανακατευθυνθούν στη σελίδα κριτικών του καταστήματος. 

3. Η ένταξη της vegan κουζίνας

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος κάθε χρόνο, η vegan κουζίνα δεν είναι πλέον μια επιλογή που αφορά αποκλειστικά σε όσους ακολουθούν μία πλήρως χορτοφαγική διατροφή. Η ποικιλία τροφών είναι μεγάλη και ικανή να προσελκύσει όλα τα γούστα, κρεατοφάγους, vegan, vegetarian, αλλά και εκείνους που τρώνε τα πάντα! Η αυξανόμενη ζήτηση vegan κουζίνας, οδηγεί τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, να εντάσσουν νέα πιάτα στο μενού τους, ως μια προσπάθεια να προσφέρουν vegan επιλογές. Ξεκινήσετε να προμηθεύεστε προϊόντα φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιήστε τα ως βασικό συστατικά και όχι ως μεμονωμένη επιλογή για χορτοφάγους. Η υγιεινή διατροφή είναι ο δρόμος που άνοιξε το 2020 και φαίνεται ότι θα μείνει ανοιχτός για πολύ καιρό ακόμη!

4. Η αύξηση των Online Κρατήσεων

Ένας ακόμη απόηχος της υγειονομικής κρίσης, ήταν η ένταξη των διαδικτυακών εφαρμογών στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

Οι online κρατήσεις στα εστιατόρια, δε θα μπορούσαν ν’ αποτελούν εξαίρεση από αυτή την τάση παγκοσμίως γι’ αυτό και δικαίως βρίσκονται ανάμεσα στις τάσεις για το 2022 . Οι χρήστες μάλιστα, φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως το e-table.gr για κάτι περισσότερο από μία απλή κράτηση: δίνουν μεγάλη έμφαση στις κριτικές άλλων χρηστών, αλλά και το μενού, προκειμένου να επιλέξουν πού θα είναι το επόμενο γεύμα τους. 

Η διευκόλυνση του πελάτη, είναι ο τελικός στόχος κάθε εστιατορίου που θέλει να ενισχύει τη φήμη του συνεχώς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, φαίνεται ότι το 88% των πελατών των εστιατορίων συνολικά, πραγματοποιεί μία κράτηση μέσω διαδικτύου και το 86% αναμένει να έχει πρόσβαση στο μενού του εστιατορίου και διαδικτυακά. Ανεξάρτητα από μέγεθος του εστιατορίου ή αν πρόκειται για αλυσίδα καταστημάτων, η διαδικτυακή κράτηση αποτελεί μία έντονη τάση των τελευταίων ετών, 

Αν ακόμη το εστιατόριο σας δεν έχει ακολουθήσει ακόμη την τάση των online κρατήσεων, ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση της φήμης σας στο διαδίκτυο και παράλληλα, να ενισχύσετε τις κρατήσεις σας. 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close