Ένα Ταξίδι στο Έθιμο της Γαλοπούλας

712

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γεμιστή γαλοπούλα με τα διάφορα συνοδευτικά της, κάστανα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, δεν μπορεί να είναι Χριστουγεννιάτικο. Το εντυπωσιακό πουλερικό έχει καταφέρει να μας κερδίσει, αφού προσφέρει και γεύση και μια επιβλητική παρουσίαση στο τραπέζι του οικοδεσπότη. Πως κατάφερε, όμως, να φτάσει μέχρις εδώ;

Σύμφωνα με πολλούς, το έθιμο της γαλοπούλας ξεκίνησε από το Μεξικό, όπου και το εντόπισαν πρώτοι οι Ισπανοί κατακτητές το 1824 και το μετέφεραν στην Ευρώπη. Την ονόμασαν δε «ινδική όρνιθα», νομίζοντας ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες. Αμέσως μόλις την έφεραν στις Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία), η γαλοπούλα έγινε δημοφιλής, αφού λόγω μεγέθους (μεγαλύτερη από τα μέχρι τότε γνωστά πουλερικά, όπως η κότα, η όρνιθα και η πάπια) αποτελούσε ένα φαγητό ιδανικό για οικογένεια και κατά συνέπεια και για γιορτινές περιστάσεις.

Το ταξίδι της στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου ανέλαβαν οι Τούρκοι έμποροι και κάπως έτσι ήρθε και στην Ελλάδα, όπου λόγω του μειωμένου κόστους εκτροφής της προτιμήθηκε κατευθείαν από τους κτηνοτρόφους. Άλλοι λόγοι που συνέβαλαν είναι ότι τότε τα κοτόπουλα ήταν πιο ακριβά από σήμερα ενώ οι αγελάδας χρησίμευαν πολύ περισσότερο ζωντανές για να παράγουν γάλα κι έτσι η γαλοπούλα έγινε η ιδανική εναλλακτική.

Πλέον, η γαλοπούλα, ανάλογα τη χώρα, την περιοχή, το σπίτι και τα προσωπικά γούστα του καθενός μπορεί να έχει διαφορετικό είδος ψησίματος αλλά και διαφορετική γέμιση. Ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα, κάστανα, καρύδια, μήλα, σταφίδες, σέλερι, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, τυριά ακόμη και λουκάνικα μπορούν να αποτελέσουν υλικά μία τόσο εκπληκτικής συνταγής που θα θυμάστε για όλον το χρόνο.

Trivia: Η παραγωγή της γαλοπούλας σε παγκόσμια κλίμακα αγγίζει τα 5 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, με τις ΗΠΑ να παραγάγουν τα μισά από αυτά.

Αν θέλετε να ετοιμάσετε κι εσείς την δική σας νόστιμη γαλοπούλα και να συνεχίσετε την παράδοση αυτή δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε εγγυημένες συνταγές από διάσημους σεφ σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως : την Γεμιστή Γαλοπούλα του Άκη Πετρετζίκη, την Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου ή την επίσης πολύ νόστιμη γαλοπούλα του Jamie Oliver.

Η επιλογή δική σας!

 

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close