Σπόροι Chia: Η άγνωστη μαγική τροφή που πρέπει να δοκιμάσετε

426

Μπορεί, ειδικά στην Ελλάδα, να μην είναι και η πιο γνωστή τροφή που υπάρχει, το σίγουρο είναι ότι οι σπόροι chia είναι μια μαγική τροφή με πολλές θρεπτικές ιδιότητες και που έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να γνωρίσουμε το εξωτικό αυτό θαύμα και το τι ακριβώς προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι σπόροι chia ξεκίνησαν το ταξίδι τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια ενώ, μάλιστα, αποτελούσε και τη βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων. Το φυτό (salvia hispanica) που παράγει τους σπόρους καλλιεργείται στη Νότια Αμερική και, πιο συγκεκριμένα, στο Mexico και τη Guatemala και πριν από περίπου 29 χρόνια άρχισε να μπαίνει στη σοδιά των αγροτών στη Βόρεια Αργεντινή.

Γιατί, όμως, πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τους σπόρους chia;

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι μπορεί να αποτελέσουν φυσική θεραπεία για διαβήτη τύπου 2, κάτι που συμβαίνει χάρις στην ικανότητά του να επιβραδύνει την πέψη.
  • Είναι πλούσιοι σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πολύ σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου.
  • Η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των κοκάλων και τη στοματική υγεία, αποτρέποντας την οστεοπόρωση.
  • Στην ευημερία των κοκάλων συμβάλλει επίσης το μαγγάνιο που προσφέρουν στον οργανισμό, το οποίο βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη και η θειαμίνη.
  • Εάν είστε vegetarian, μόλις βρήκατε μία εξαιρετική πηγή για πρωτεΐνη. Ακόμη κι αν δεν είστε, όμως, βρήκατε μία ιδανική εναλλακτική που, μάλιστα, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
  • Οι σπόροι chia έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την αντίσταση της ινσουλίνης και, κατά συνέπεια, την αύξηση του κοιλιακού λίπους και τη γενικότερη αρνητική αντίδραση στον οργανισμό.
  • Επιστημονικές μελέτες θέλουν τους σπόρους αυτούς να βελτιώνουν την πίεση του αίματος σε διαβητικούς και να αυξάνουν την υγιή χοληστερόλη και μειώνουν τη χοληστερόλη των τριγλυκεριδίων.
Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close