Κάντε το γεύμα στο εστιατόριο ωφέλιμο για το παιδί σας!

454

Tα οικογενειακά γεύματα είναι μία καλή ευκαιρία για να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί σας! Φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά όταν η οικογένεια τρώει μαζί συχνά: οφέλη σε επίπεδο επικοινωνίας, κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης αλλά και μακροπρόθεσμων διατροφικών επιλογών και υγείας για το παιδί.

Πέραν των καθημερινών γευμάτων στο σπίτι,  μία έξοδος με τα παιδιά σε εστιατόριο μπορεί να γίνει επίσης ένα ευχάριστο και ξεχωριστό οικογενειακό γεύμα. Ενώ αυτό το «φαγητό έξω» συχνά δημιουργεί ανησυχία στους γονείς σχετικώς με την ποιότητα της διατροφής του παιδιού τους, τα καλά νέα είναι ότι -με λίγους σωστούς χειρισμούς- το γεύμα στο εστιατόριο μπορεί να είναι μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής και για το παιδί σας.

Αρχικά, το γεύμα στο εστιατόριο είναι μία ευκαιρία για το παιδί σας να δοκιμάσει καινούρια τρόφιμα. Συχνά τα παιδιά μπορεί να εντυπωσιαστούν από ένα φαγητό που είναι σερβιρισμένο με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το έχουν συνηθίσει. Εκμεταλλευτείτε την περίσταση για να ενθαρρύνετε το παιδί σας στη δοκιμή νέων τροφίμων ενώ, παράλληλα, το γεύμα σε εστιατόριο μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος όπου μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί σας τη «σωστή» συμπεριφορά στο τραπέζι. Βεβαίως, δεν υπάρχει λόγος να πιέζετε το παιδί επίμονα να δοκιμάσει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο εάν δε θέλει. Προτιμήστε να αφήνετε τα παιδιά να κοιτάξουν τον κατάλογο (αν διαβάζουν) και να συζητήσετε μαζί τους τι τους αρέσει, τι θα θέλανε να φάνε και τι επιλογές μπορούν να έχουν στο συγκεκριμένο εστιατόριο, πάντα σύμφωνα και με τη δική σας κρίση. Παράλληλα, μπορείτε να ρωτήσετε στο εστιατόρια ή το ταχυφαγείο αν υπάρχει παιδικό μενού. Συνήθως τα παιδικά μενού αυτά έχουν μικρότερη μερίδα και τα τρόφιμά τους είναι πιο κατάλληλα για μικρά παιδιά. Επίσης, να θυμάστε ότι το να μοιραστείτε τη μερίδα σας ή το επιδόρπιο μπορεί να διδάξει στο παιδί σας τον έλεγχο στο μέγεθος της μερίδας του φαγητού.

φαγητό με την οικογένεια

Όταν θα έρθει η ώρα να πραγματοποιήσετε την παραγγελία σας, διαλέξτε πάντα σαλάτα για τη μέση. Φροντίστε να ζητήσετε τα ορεκτικά ή τα κοινά πιάτα του τραπεζιού χωρίς σάλτσα ή και πρόσθετο αλάτι ώστε να προσθέσετε εσείς στο τραπέζι όσο θεωρείτε ότι χρειάζεται. Επιλέξτε φαγητά που αρέσουν στα παιδιά και στα οποία μπορούν να προστεθούν λαχανικά (π.χ. λαχανικά στην πίτσα). Αν το παιδί σας προτιμήσει ζυμαρικά, καλύτερα παραγγείλετε ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα αντί για σάλτσα με τυριά ή πολύ βούτυρο, ενώ οι πένες και οι αχιβάδες ελέγχονται καλύτερα με το κουτάλι. Ακόμα, μπορείτε να ζητήσετε ολικής άλεσης μακαρόνια ή ζύμη για την πίτσα εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν το μενού σας θέλετε να έχει πατάτες, διαλέξτε ψητές πατάτες αντί τηγανιτές. Τέλος, θυμηθείτε ότι μπορείτε να διαλέξετε για επιδόρπιο κάτι ελαφρύ που θα είναι και θρεπτικό για το παιδί σας, όπως π.χ. γιαούρτι με γλυκό κουταλιού ή φρούτα με λίγο παγωτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε γεύμα σας στο εστιατόριο μπορεί να είναι παράλληλα μία ευχάριστη οικογενειακή εμπειρία αλλά και μία ισορροπημένη διατροφικά επιλογή για το παιδί σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κλίμα στο τραπέζι ευχάριστο, μιλήστε με το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το για την προσπάθεια του να δοκιμάσει καινούρια τρόφιμα. Δώστε στο παιδί σας και τον εαυτό σας την ευκαιρία να απολαύσει το φαγητό του και το οικογενειακό γεύμα σας!


Συντάκτης: Αποστολίδου Ευτυχία

Πηγή: www.nutriscience.gr

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close