Mojito: Η ιστορία του κουβανού βασιλιά των κοκτέιλ

2.2K

Το mojito είναι από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ παγκόσμιως και αν είσαι λάτρης των κοκτέιλ-ή και όχι- σίγουρα θα το έχεις δοκιμάσει! Για την προέλευση του ονόματός του υπάρχουν 2 εκδοχές. Στα ισπανικά η λέξη mojar σημαίνει “μουσκεύω” ενώ στα αφρικανικά η λέξη mojo σημαίνει “κάνω μάγια”. Ποια είναι λοιπόν η ιστορία πίσω από αυτό το δροσερό μαγικό κοκτέιλ;

Οι ρίζες του δε βρίσκονται αλλού παρά στην όμορφη Cuba! Σε μία περίοδο που το περισσότερο ρούμι εξαιτίας των ζυμελαίων και άλλων βλαβερών στοιχείων, δεν ήταν πόσιμο. Σύμφωνα, όμως, με την ιστορία, αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για έναν Κουβανό αγρότη. Εκείνος, λοιπόν, είχε ένα μπουκάλι φτηνό ρούμι και για να το κάνει πιο εύγευστο έτσι ώστε να μπορέσει να το πιει, προσέθεσε lime, λίγο χυμό από ζαχαροκάλαμο και μια χούφτα μέντα και τη συνέχεια τη φαντάζεσαι!

Κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, η Havana έγινε η αγαπημένη περιοχή των Αμερικάνων που ήθελαν να απολαύσουν το ποτό τους. Το mojito ταξίδεψε από τις φάρμες, όπου είχε ξεκινήσει, στις παραλίες, την πρωτεύουσα αλλά και τα ενδότερα της χώρας. Τότε ήταν που του προστέθηκε ανθρακούχο νερό και πάγος ενώ άρχισε να σερβίρεται σε ψηλά ποτήρια.

Όσον αφορά τη συνταγή του mojito, ακόμη και στις μέρες μας, αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η οξύτητα του lime, το πόσο έντονη είναι η μέντα και φυσικά τη γεύση από το ρούμι. Παρόλα αυτά τα βασικά υλικά είναι άσπρο ρούμι, ζάχαρη, lime, φύλλα μέντας και παγάκια. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως:

  • Dirty mojito με μαύρο ρούμι και μαύρη ζάχαρη
  • Virgin mojito ή αλλιώς nojito χωρίς αλκοόλ
  • Morelli mojito με redbull αντί σόδας και raspberry βότκα
  • Mojito royal με σαμπάνια αντί σόδας
  • English mojito με gin αντί ρούμι
  • Mexican mojito με τεκίλα αντί ρούμι
  • Greek mojito (φυσικά!) όπου το ρούμι αντικαθιστάται με Metaxa ή με μαστίχα

 

Εάν θέλεις να απολαύσεις κι εσύ ένα καλό mojito, μπορείς να κάνεις κράτηση σε ένα από τα bar restaurant του e-table.gr.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close