Για φαγητό στο εστιατόριο Anassa

Πριν από δύο εβδομάδες βρέθηκα στο Anassa, ένα μεσογειακό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Καλαμαριάς. Κάνοντας μια μικρή έρευνα λίγο πριν το επισκεφτώ είδα ότι είχε πολύ καλές κριτικές και ένα Χρυσό Σκούφο από το Αθηνόραμα, για το 2014, που σημαίνει ότι είχα μεγάλη περιέργεια να το επισκεφτώ και δοκιμάσω τα πιάτα του.

Κατά τις εννιάμιση, βρέθηκα στο Anassa Restaurant όπου μας υποδέχτηκε εγκάρδια η Έλενα Τζούμα, συνιδιοκτήτρια και αδερφή του Νίκου Τζούμα, σεφ και εμπνευστή του Anassa.  Από την πρώτη κιόλας στιγμή κατάλαβα ότι βρίσκομαι σε ένα high-end εστιατόριο και ετοιμάστηκα για δυνατές γευστικές εμπειρίες.

Καθήσαμε αναπαυτικά στο τραπέζι μας και αφού επιλέξαμε το τι θα πιούμε αρχίσαμε να διαβάζουμε προσεκτικά τον κατάλογο. Ο σερβιτόρος, μαζί με το κρασί μας , έφερε και μια ντοματόσουπα με βασιλικό για το καλωσόρισμα σε μικρά φλιτζανάκια. Πραγματικά ήταν ιδανικό ξεκίνημα για ένα όμορφο μεσογειακό γεύμα.

Για την συνέχεια του γεύματός μας επιλέξαμε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά και σολομό καπνιστό και μαστέλο Χίου με μαρμελάδα ντομάτας τυλιγμένο προσεκτικά σε τραγανό φύλλο και ιδανικά τηγανισμένο. Μέχρι εκείνη την στιγμή, είχαμε ενθουσιαστεί  από το φαγητό και περιμέναμε πως και πώς να δοκιμάσουμε και τα υπόλοιπα πιάτα. Μετά από προτροπή της υπεύθυνης, παραγγείλαμε ένα φανταστικό ριζότο με γαρίδες που ήταν στα πιάτα ημέρας, πραγματικά το πιο αρωματικό ριζότο που έχω φάει ποτέ.

Μετά από όλα αυτά τα νόστιμα ορεκτικά ήρθε και η ώρα του κυρίως  πιάτου! Παραγγείλαμε το ξακουστό σουβλάκι θαλασσινών με το τραγανό λεμονάτο ρύζι  που δικαίως είναι θεωρείται από τα highlight του εστιατορίου και φιλέτο πάπιας που συνοδευόταν με πουρέ σελινόριζας . Ας σταθούμε όμως λιγάκι στο σουβλάκι θαλασσινών… το παραδέχομαι είμαι αυτό που έλεγαν παλιά «φίλος του ψαριού». Οι ζουμερές γαρίδες, τα ιδανικά ψημένα κομμάτια τόνου και μαγιάτικου έδεναν «αφόρητα» με το τραγανό λεμονάτο ρύζι. Είχα καιρό να δοκιμάσω τόσο καλά ψημένο τόνο, που όπως και να το κάνουμε είναι περίεργο ψάρι ο τόνος. Βέβαια δοκίμασα και από την πάπια, το κρέας πολύ μαλακό και ψημένο τόσο όσο να παραμείνει ζουμερό και γευστικό.

Φυσικά για να θεωρηθεί ένα γεύμα ολοκληρωμένο δεν λείπει ποτέ το επιδόρπιο! Έτσι κι έγινε, με το που μαζεύτηκαν τα πιάτα μας ήρθαν στο τραπέζι μας ένα ντελικάτο μιλφείγ με φρέσκια σαντιγύ και τραγανές φράουλες και μια μπάλα παγωτό καϊμάκι τυλιγμένο σε τραγανό κροκάν και τοποθετημένο πάνω σε ένα πυργάκι μαρέγκας με σαντιγί, που έγινε απευθείας το αγαπημένο μου!

Μου άρεσε πολύ το Anassa, είναι από τα ωραία εστιατόρια που έχω επισκεφτεί και σίγουρα ένα από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης.  Θεωρώ πως έχει όλο το πακέτο, νόστιμο φαγητό που φαίνεται ότι έχει μαγειρευτεί με πρώτης ποιότητας υλικά, είναι φιλόξενο και ζεστό σαν περιβάλλον και δεν είναι καθόλου εξεζητημένο. Είναι το ιδανικό μέρος όταν θέλεις να δειπνήσεις σε μία ιδιαίτερη περίσταση  και είναι όσο πρέπει casual για μια Κυριακή μεσημέρι με την οικογένειά.  Σίγουρα την επόμενη φορά που θα ανεβώ στην Θεσσαλονίκη, θα το επισκεφτώ για να δοκιμάσω και άλλα πιάτα του ταλαντούχου σεφ Νίκου Τζούμα. 

Σχετικά με τον Αρθογράφο

Έλενα Σμπώκου
Author with 52 posts
Περισσοτερα για Έλενα Σμπώκου

Σχετικά Άρθρα