Izakaya, η Pub από την Ιαπωνία

470

Η Izakaya είναι ένα είδος pub με προέλευση από την Ιαπωνία που ειδικά στο Τόκιο έχει την τιμητική της. Η χρονολογία των Izakaya τοποθετείται στον 17ο αιώνα, οπότε και τα λεγόμενα «teahouse» πρόσφεραν sake ως συνοδευτικό στα διάφορα σνακ. Στη σημερινή εποχή έχουν συνδυαστεί με το εργατικό δυναμικό που αναζητά ένα ωραίο ποτό μετά τη δουλειά του και κάτι να τσιμπήσει.

Δεν έχουν όλες οι pub το ίδιο ακριβώς στιλ και η κάθε μία από αυτές έχει τη δική της προσωπικότητα. Έτσι, υπάρχουν κάποιες που είναι πολύ όμορφες οπτικά ενώ άλλες μπορεί να εξειδικεύονται σε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, όπως για παράδειγμα η Kaoriya που φημίζεται για το soba, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πιάτο. Δύο είναι αυτά που δεν αλλάζουν σε όποια κι αν επισκεφθείς, η ποικιλία που σου προσφέρεται και η γευστική απόλαυση.

Όλοι οι κατάλογοι είναι στα Ιαπωνικά οπότε εάν τύχει ποτέ να επισκεφθείτε μία από αυτές τις pub, μη θορυβηθείτε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε στον πάγκο και να επιλέξετε ο,τι σας εμπνέει, από γλώσσα βοδινού μέχρι crispy-skinned duck. Το σημαντικότερο στη διαδικασία παρασκευής τους είναι το grill. Για να μπορούν να μαγειρευτούν τα πιάτα ομοιόμορφα χωρίς να έχουν πυκνή καπνιστή γεύση χρησιμοποιείται ένα εξαιρετικά απανθρακωμένο, άκαπνο κάρβουνο που ονομάζεται binchotan. Κι αυτό έχουμε να ευχαριστούμε για το ιδιαίτερο αποτέλεσμά τους.

Σιγά σιγά η ξεχωριστή αυτή pub έχει βρει το δρόμο της στο διεθνές στερέωμα, δηλώνοντας την παρουσία της ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο, υπάρχει το διάσημο Jidori, μια pub που ενώ έχει διατηρήσει τη λογική των Izakaya ειδικεύεται στο yakitori (σουβλάκια σε καυτό κάρβουνο) κι έχει υιοθετήσει μία πιο minimal φιλοσοφία. Το Brighton, από την άλλη, είναι μια περιοχή αγάπησε κατευθείαν τη λογική των Izakaya. «Ο,τι έχω εδώ είναι πιο αληθινό στη φιλοσοφία των izakaya από αυτό που είχα στο Λονδίνο», έχει δηλώσει ο head chef εστιατορίων izakaya στην Αγγλία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Izakaya προσφέρουν μια οπτική και γευστική εμπειρία που κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί και μας δίνουν έναν ακόμα λόγο να αγαπάμε την ιαπωνική κουλτούρα και παράδοση.

Πρόσφατα, η Αθήνα απέκτησε την δική της Izakaya στο Κολωνάκι  όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει japanese fusion κουζίνα υψηλών προδιαγραφών!

Πηγή: theguardian.co.uk

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close