Food Story: Παγωτό!

683

Είναι το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων κι ένα από λίγα επιδόρπια που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Είναι ίσως το μοναδικό γλυκό που μπορείς να πεις ότι όσο και να φας πάντα θα θες κι άλλο κι αυτό γιατί η ελαφριά του γεύση ξέρει πώς να ικανοποιεί τον ουρανίσκο μας χωρίς να μας «βαραίνει». Το παγωτό διατηρεί πάντα εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις μας και ιδού η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό.

Η αρχή της ύπαρξής του πάει βαθιά στο παρελθόν και γύρω στο 200 π.Χ., όταν στην Κίνα εντοπίζεται ένα παγωμένο μείγμα γάλακτος και ρυζιού. Μάλιστα, λέγεται ότι σε αυτούς ανήκει η ανακάλυψη της μηχανής που φτιάχνει sorbet και παγωτό. Κι ενώ η ακριβής χρονολογία του δεν μπορεί να οριστεί, είναι γνωστό ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήδη απολάμβανε χιόνι ή πάγο με μέλι και νέκταρ, κάτι που σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια πρώτη μορφή του αγαπημένου μας επιδορπίου.

Στην Ευρώπη, τώρα, η άφιξη του παγωτού τοποθετείται μάλλον στην άφιξη της Caterina de’ Medici στη Γαλλία για τον γάμο της με τον Henry II το 1533. Τότε, η δούκισσα έφερε μαζί της Ιταλούς chef που γνώριζαν τις πολυπόθητες συνταγές για πάγο με γεύση και sorbet. H νέα τότε δημιουργία άρεσε τόσο που 100 χρόνια μετά ο Charles I της Αγγλίας πρόσφερε στον μάγειρα που του έφτιαχνε παγωτό μισθό για όλη του τη ζωή με αντάλλαγμα να κρατήσει κρυφή τη συνταγή, έτσι ώστε να είναι μόνο βασιλικό προνόμιο.

Το ευρύ κοινό της Μεσογείου γνώρισε κι αγάπησε το παγωτό μόνο από το 1851 και μετά, όταν στην Αγγλία ένα Σουηδός μετανάστης, ο Carlo Gatti, έστησε ένα stand με παγωτό έξω από ένα σταθμό και πουλούσε μπάλες παγωτού για μία δεκάρα. Έκτοτε, η παραγωγή του άρχισε να μεγαλώνει όλο και περισσότερο και νέες παραλλαγές άρχισαν να εμφανίζονται, όπως ice cream soda ή sundae.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα που έγινε ευρέως γνωστή η φθηνή κατάψυξη, το παγωτό γνώρισε παγκόσμια δόξα σε όλες τις μορφές και τις γεύσεις του, με τη δημιουργία μάλιστα μαγαζιών μόνο για αυτό. Σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η πιο γνωστή γλυκιά λιχουδιά παγκοσμίως είτε μόνη της είτε ως συνοδευτικό σε άλλα γλυκά.

Εμείς, εφόσον είναι καλοκαίρι, προτείνουμε το παγωτό ως την απόλυτη επιλογή για επιδόρπιο μετά από ένα απολαυστικό γεύμα!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close