Ένα λαχταριστό ταξίδι στην ιστορία της πίτσας

741

Λαχταριστή και ζουμερή, σε διάφορες γεύσεις, μεγέθη και σχήματα, η pizza είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα φαγητά παγκοσμίως για μεγάλους και μικρούς. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτήν την πετυχημένο φαγητό;

Η λέξη «pizza» εντοπίζεται για πρώτη φορά το 997 μ.Χ. στην Gaeta της Ιταλίας κι έκτοτε αρχίζει η σταδιακή εξάπλωση του όρου στις γύρω περιοχές. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ανακαλύφθηκε εκεί. Μία πρώτη μορφή της πίτσας αποτελούμενης από ψωμί με ελαιόλαδο και τοπικά μπαχαρικά φαίνεται να είχαν οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι πολύ πριν από τότε. Δεν είχε τίποτα από τα γνωστά μας τώρα υλικά, αφού τα περισσότερα δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί. Η ντομάτα για παράδειγμα ήρθε στην Ευρώπη από τους Αμερικάνους μόλις τον 16ο αιώνα!

 Pizza oven

H εκδοχή τελικά που επικράτησε είναι η Ιταλική, με σάλτσα ντομάτας, τυρί και διάφορα άλλα υλικά, εκδοχή μάλιστα που πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε από έναν φούρναρη στη Νάπολη, τον Raffaele Esposito. Η συνέχεια της ιστορίας θέλει τον Esposito να δημιουργεί τη γνωστή μας «Πίτσα Μαργαρίτα» το 1889 προς τιμήν της τότε βασίλισσας της Ιταλίας, Margherita of Savoy. Η πίτσα είχε ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό για να εκπροσωπεί τα εθνικά χρώματα της Ιταλίας όπως στην εθνική τους σημαία. Μέχρι το 1830 η πίτσα πωλείτο σε υπαίθρια stands, μια παράδοση που μερικές πιτσαρίες έχουν κρατήσει ακόμα και σήμερα. Η Antica Pizzeria Port’Alba, για παράδειγμα, που άνοιξε το 1830 στη Νάπολη και θεωρείται η πρώτη πιτσαρία στην Ιταλία (πιθανώς και στον κόσμο), από το 1738 ξεκίνησαν από stand μικροπωλητών.

Pizza In Naples

Στην Αμερική έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 19ο αιώνα και στην αρχή, μέχρι περίπου το 1940, δεν είχε μεγάλη επιτυχία, παρά μόνο σε Ιταλούς μετανάστες. Με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιταλία ανακάλυψαν τους τοπικούς φουρνάρηδες, εκτίμησαν την πίτσα και μετέφεραν την ικανοποίησή τους πίσω στην πατρίδα. Το 1943, οι Sewell και Ric Riccardo ίδρυσαν δικό τους εστιατόριο με στόχο να φτιάξουν την καλύτερη πίτσα που υπάρχει και δημιούργησαν την Chicago style deep dish. Έκτοτε, οι αλυσίδες εστιατορίων με πίτσα άρχισαν να έχουν την τιμητική τους.

Παρόλα αυτά το καλύτερο μέρος για πίτσα είναι πάντα μια ιταλική τραττορία, κάνε online και δωρεάν την κράτησή σου στο e-table για να δοκιμάσεις αυθεντική ιταλική πίτσα!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close