Η χωριάτικη σαλάτα κατακτά τον κόσμο

Η χωριάτικη σαλάτα είναι μία από τις πιο γνωστές σαλάτες στον κόσμο κι αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι τυχαίο. Η δροσερή της γεύση αλλά και η υψηλή της περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά έχουν φροντίσει να εξαπλώσουν τη φήμη της σε όλες τις ηπείρους.

Η κλασική, λοιπόν, συνταγή για τη χωριάτικη που όλοι αγαπάμε περιλαμβάνει ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα, ελαιόλαδο και φυσικά ρίγανη. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές του πιάτου, όπως η προσθήκη ελιών, πιπεριάς, κάππαρης ή μαϊντανού. Αυτό, όμως, που μπορεί να μην γνωρίζατε μέχρι τώρα είναι ότι υπάρχουν χώρες που έχουν υιοθετήσει τη σαλάτα στη διατροφή τους κι έχουν παρουσιάσει δικές τους προτάσεις για αυτήν. Η Αμερικάνικου τύπου Ελληνική σαλάτα («χωριάτικη») μπορεί να έχει, πέρα από τα συνήθη υλικά, τουρσί από καυτερές πιπεριές, ραπανάκι ακόμη και σαρδέλες. Στο Detroit δε η αντίστοιχη χωριάτικη περιλαμβάνει και τεύτλα.

Όσον αφορά τον τομέα των θερμίδων αλλά και οφελών στον ανθρώπινο οργανισμό, η νίκη για μία ακόμη φορά ανήκει στη χωριάτικη. Η μετρίου μεγέθους ντομάτα περιέχει μόλις 36 θερμίδες ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ανιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Το λυκοπένιο, επίσης, που περιέχει σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες και παράλληλα οι φυτικές ίνες δίνουν γρηγορότερα την αίσθηση του κορεσμού και μειώνουν την απορρόφηση λίπους. Συνοδεύοντάς την, μάλιστα, με ένα 1-2 φέτες ψωμί μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένο γεύμα, αφού προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας

Σχετικά με τον Αρθογράφο

e-table.gr
Author with 998 posts
Περισσοτερα για e-table.gr

Σχετικά Άρθρα