Γνωρίστε το Ευεργετικό Τζίντζερ

442

Σίγουρα θα έχετε ακούσει το «ginger» ή αλλιώς «πιπερόριζα» ως υλικό μαγειρικής που χρησιμοποιούν οι chef –κυρίως στο εξωτερικό- για τις δημιουργίες τους. Παρόλο που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, είναι από τα υλικά που προσφέρουν άρωμα και γεύση στα πιάτα που συνοδεύουν και τα αναβαθμίζουν με την εξωτική τους χροιά.

Το ginger είναι ουσιαστικά ένα βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φάρμακο. Στην ασιατική κουζίνα, όπως την απολαύσαμε στο Saipan, θα το βρείτε σε άφθονη ποσότητα και σε ποικίλες μορφές, από φρέσκο μέχρι αποξηραμένο και αλεσμένο, σε μορφή σκόνης. Το «κανχ κχοάι μο», για παράδειγμα, στο Βιετνάμ είναι ένα λαχταριστό πιάτο με γαρίδες, όπου προστίθενται φρέσκα κομμάτια ginger ενώ στην Ινδονησία το ποτό «γεντάνγκ ζαχέ» παρασκευάζεται από ginger και ζάχαρη φοίνικα. Στην Αραβική κουζίνα, από την άλλη, ονομάζεται «ζανχαμπίλ» και αποτελεί σύνηθες μπαχαρικό στο γάλα και στο τσάι ενώ η μπύρα πιπερόριζας είναι γνωστή από 18ο αιώνα στη Δυτική κουζίνα.

Όσον αφορά την ιατρική του χρήση, το ginger χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως αφέψημα, βάμμα ή και μείγμα αιθέριων ελαίων. Δρα κατά της ναυτίας, των προβλημάτων πέψης αλλά του κρυολογήματος ενώ χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως καταπραϋντικό σε αρθρίτιδες και πόνους των μυών. Η διατροφική του δε αξία περιλαμβάνει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, υδατάνθρακες, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C και Βιταμίνη B6.

Μια διατροφή, λοιπόν, που περιλαμβάνει ginger είναι κάτι που μόνο οφέλη μπορεί να σας προσφέρει, είτε αυτά είναι γευστικά είτε σωματικά και σε κάθε περίπτωση… σας το προτείνουμε!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close