Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό;

649

Μπορεί η ερώτηση να σας ακούγεται ανούσια ή και περιττή αλλά έχετε μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτείτε γιατί πραγματικά μαγειρεύουμε το φαγητό μας; Η απάντηση είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ’ όσο νομίζετε.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το μαγείρεμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φυσική διαδικασία εξέλιξης του ανθρώπου και αποτελεί μία διαδικασία που επέτρεψε στον άνθρωπο να προαχθεί από πρωτόγονος πίθηκος σε σύνθετο άνθρωπο. Παράλληλα, αποτελεί κι ένα από τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.  Όσο πιο πολύ δε, εξελισσόταν ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο μεγάλωνε το σώμα και το μυαλό του και τόσο περισσότερη ενέργεια χρειαζόταν για να τα συντηρήσει. Έτσι, άρχισε να αναπτύσσει τρόπους με τους οποίους μπορούσε να διευρύνει την γκάμα του φαγητού του, κάτι που τελικά έκανε κυνηγώντας ζώα και δημιουργώντας εργαλεία που θα του επέτρεπαν να εισχωρήσει στο εσωτερικό τους.

Παρά την αποδεδειγμένη κυνηγητική του δράση, ο homo erectus κατά βάση τρεφόταν με φυτά. Επειδή, όμως, πολλά από αυτά είχαν σκληρή εξωτερική επιφάνεια ή ήταν δύσκολο να τα μασήσει, με το να τα μαγειρέψει έλυνε και τα δύο αυτά προβλήματα. Το ίδιο και με τη ζωική τροφή. Πολύ πιθανό είναι, επίσης, να χρησιμοποιούσε το μαγείρεμα για να διατηρήσει την τροφή του, να την κόψει σε μικρότερα κομμάτια ή να την αποξηράνει.

Με το μαγείρεμα θα χρειαζόταν συνεργασία με τους τριγύρω και την οικογένεια και κατά συνέπεια θα ενισχύθηκε και η κοινωνική του συμπεριφορά, γεγονός που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Όταν μαγειρεύουμε ενδυναμώνουμε τον κοινωνικό μας ρόλο.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close