9+1 fun facts για τα κάστανα

647

Τα κάστανα είναι για τα Χριστούγεννα όπως το τυρί για τις τηγανητές πατάτες. Σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε αλλά η προσθήκη του τους δίνει μία τελείως διαφορετική διάσταση. Στη γέμιση της γαλοπούλας, σε ρολό κοτόπουλο, ακόμη και σκέτα, τα κάστανα είναι από τους πιο ζεστούς και ιδιαίτερους καρπούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να απογειώσουμε το φαγητό μας. Όσο και να σας αρέσουν, όμως, είμαστε σίγουροι ότι αυτά που ακολουθούν θα σας εκπλήξουν.

  1. Η καστανιά σαν δέντρο καλλιεργείται ήδη από τα αρχαία χρόνια σε όλη την Ευρώπη.
  2. Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη γνωστή καστανιά βρίσκεται στη Σικελία στο βουνό Αίτνα και ακούει στο όνομα «Hundred Horse Chestnut». Όταν μετρήθηκε, το 1780, η περιφέρειά του άγγιζε τα 57.9 μέτρα και πιστεύεται ότι είναι 2.000 – 4.000 ετών.
  3. Όταν ξεραθεί το κάστανο και χάσει το νερό του, ανεβαίνει η θερμιδική του αξία σχεδόν στο διπλάσιο.
  4. Τα αποξηραμένα αυτά κάστανα μπορούν να γίνουν αλεύρι και μάλιστα χωρίς γλουτένη.
  5. Τα κάστανα γλασέ –κατά κόσμον «marron glacés»- εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα στη Γαλλία χάρις στον Clément Faugier, έναν μηχανικό από το Ponts et Chaussées που έψαχνε τρόπο να δώσει ώθηση στην οικονομία της περιοχής. Ο τρόπος αυτός ήταν η βιομηχανοποίηση των marron glacés.
  6. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή για υδατάνθρακες και νερό και -σε αντίθεση με τους άλλους καρπούς- περιέχουν πολύ λίγα λιπαρά και πρωτεΐνη.
  7. Σύμφωνα με μία γαμήλια παράδοση στην Κορσική, ανήμερα της μεγάλης ημέρας ετοιμάζονται 22 διαφορετικά πιάτα με κάστανα.
  8. Από όλα τα διαφορετικά είδη καρπών, τα κάστανα είναι τα μοναδικά που περιέχουν βιταμίνη C.
  9. Εκτός από αυτό, περιέχουν ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Καθόλου άσχημα!
  10. Οι καστανιές πολύ σπάνια φυτρώνουν μόνες τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι προϊόν ανθρώπινης επέμβασης.
Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close