Foodstory: Dulce de Leche

439

Η όψη του είναι η απόλυτη έννοια του λαχταριστού γλυκίσματος, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε πραλίνα και καραμέλα και ακόμη κι ο πιο διστακτικός ενδιαφερόμενος αμφιβάλλουμε αν θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια κουταλιά του. Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι και το πιο γνωστό επιδόρπιο αλλά σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά και ενδιαφέροντα. Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από αυτό;

Το Dulce de Leche λέγεται ότι προέρχεται από την Αργεντινή και πιο συγκεκριμένη την περιοχή του Capuelas στο Buenos Aires γύρω στο 1829. Μάλιστα, μία μάλλον ιστορική ιστορία κρύβεται πίσω από το γλυκό παρά μαγειρική. Σύμφωνα με αυτήν, δύο στρατηγοί, ο στρατηγός Manuel de Rosas και ο στρατηγός Lavalle, συμφώνησαν να κάνουν μια συνθήκη για να τελειώσει ο πόλεμος. Ο στρατηγός Lavalle, φτάνοντας κουρασμένος στο στρατόπεδο του στρατηγού de Rosas αποφάσισε να κοιμηθεί στο σκηνή του τελευταίου, επειδή εκείνη την ώρα απουσίαζε.

Όση ώρα κοιμόταν μία γυναίκα έφτιαξε και μοίραζε στους στρατιώτες lechada, ένα ρόφημα από ζάχαρη και γάλα. Όταν μπήκε στη σκηνή του στρατηγού de Rosas για να του δώσει τη δική του μερίδα, μη γνωρίζοντας για τη συνθήκη, είδε τον εχθρό Lavalle και έτρεξε να ειδοποιήσει τους στρατιώτες. Λίγο πριν φτάσουν οι στρατιώτες στη σκηνή, επέστρεψε ο στρατηγός Manuel de Rosas και ενημέρωσε το στρατόπεδο για τη συμφωνία. Εν τω μεταξύ, όμως,  η γυναίκα, πάνω στην αναταραχή, ξέχασε τη lechada στη φωτιά και, όταν γύρισε, τη βρήκε πηγμένη και με σκούρο καφέ χρώμα. Ένας από τους στρατιώτες εκεί τόλμησε και δοκίμασε το νέο δημιούργημα που φυσικά τον κέρδισε. Από εκείνη τη στιγμή, το dulce de leche καθιερώθηκε κι έγινε σιγά σιγά ένα από πιο δημοφιλή επιδόρπια της νότιας και κεντρικής Αμερικής!

Aν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς αυτό το τόσο λαχταριστό γλύκισμα, κάντε κράτηση σε ένα από μεξικάνικα εστιατόρια του e-table.gr!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close