Foodstories: Τυρί Roquefort

576

Δεν υπάρχουν μέσες επιλογές με αυτό τυρί… Άλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν. Το σίγουρο είναι ότι δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν. Και πως θα μπορούσε, άλλωστε; Η χαρακτηριστικά έντονη γεύση του μόνο ουδέτερη δε θα μπορούσε να περιγραφεί, αφού, κακά τα ψέματα, μιλάμε για μούχλα!

Το ροκφόρ παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Η ιδιαίτερη όψη και η ξεχωριστή του γεύση οφείλονται στον μύκητα Penicillium roquefortis. Από το 1925, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, «ροκφόρ» μπορεί να ονομαστεί το τυρί που υφίστανται την τελική επεξεργασία στο χωριό Ροκφόρ και μόνο αυτό. Στην αγορά, φυσικά, υπάρχουν πολλά τυριά με την ονομασία «μπλε τυρί» που υπονοούν ότι είναι ροκφόρ αλλά είναι απομιμήσεις και όχι το αυθεντικό γαλλικό τυρί.

Το πιο απίστευτο είναι ότι ένας ερωτικός μύθος κρύβεται πίσω από την ανακάλυψη του ροκφόρ. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν, ένας νεαρός βοσκός καθώς έτρωγε ψωμί και πρόβειο τυρί, είδε μια όμορφη κοπέλα και αμέσως έτρεξε κοντά της. Μετά από πολλές μέρες επέστρεψε εκεί όπου είχε αφήσει το γεύμα του και αντιλήφθηκε ότι αυτό είχε μετατραπεί στο γνωστό σε όλους πια, ροκφόρ, αφού οι σπόροι του ψωμιού είχαν μουχλιάσει κι είχαν έρθει σε επαφή με το τυρί.

Το ροκφόρ, όμως, φαίνεται ότι προσφέρει πολλά παραπάνω από τη μεστή γεύση του. Η μεγάλη του θρεπτική αξία είναι αδιαμφισβήτητη, αφού περιέχει υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και πιο συγκεκριμένα του σκελετού και του μυϊκού ιστού!

Φυσικά για να απολαύσεις αυθεντικό τυρί roquefort δεν έχεις παρά να κάνεις online κράτηση σε ένα από τα γαλλικά εστιατόρια του e-table.gr!

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close