Food Story: Quinoa, μια δημοφιλής τάση στο φαγητό

1.8K

Τα τελευταία χρόνια, πολύ κόσμος έχει στραφεί σε στην υγιεινή διατροφή, επιλέγοντας την αντικατάσταση των κλασικών τροφίμων με «superfoods», δηλαδή τις τροφές με υψηλή διατροφική αξία.

Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται σιγά σιγά όλο και περισσότερο για γεύματα που μπορούν να τους προσφέρουν όχι μόνο γεύση αλλά και οφέλη για τον οργανισμό. Από την πληθώρα superfoods που κυκλοφορούν στην αγορά, η quinoa είναι ένα από αυτά που ξεχώρισαν στις προτιμήσεις του κοινού. Ας δούμε λοιπόν γιατί!

Η quinoa, είναι σπόροι που ανήκουν στα ψευδοδημητριακά. Κυκλοφορεί σε τέσσερα χρώματα (άσπρο, κόκκινο, μαύρο, μπλε) και καλλιεργείτο από τους ανθρώπους των Άνδεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική και η δημοτικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Κίνα) ανέβηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνο. Μάλιστα έγινε τόσο δημοφιλής, που από το 2006 και μετά τριπλασιάστηκε η τιμή της σοδιάς της, ενώ ο UN ονόμασε το 2013 «Διεθνές Έτος Quinoa» («International Quinoa year»).

Διαθέτοντας διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το ρύζι ή το κριθάρι, η quinoa είναι μία πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγγανίου και μαγνησίου. Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β, Ε και φυτικές ίνες. Δεδομένου δε ότι δεν περιέχει γλουτένη, αποτελεί μια ευκολοχώνευτη τροφή ενώ παράλληλα προσφέρει Ω3 λιπαρά που δε βλάπτουν την καρδιά.

Και αν νομίζετε ότι οι ευεργετικές της ιδιότητες τελειώνουν εδώ, υπάρχει και συνέχεια…

Η quinoa με τα αντιφλεγμονώδη συστατικά της μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Ανήκει, στα λιγότερο αλλεργιογόνα σιτηρά και βοηθά στην αιμάτωση και στην καλύτερη συγκέντρωση του εγκεφάλου.

Μήπως ήρθε η στιγμή να το εντάξεις και εσύ στη διατροφή σου;

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close