Food Story: Panna Cotta

447

Ένα από τα πιο διάσημα επιδόρπια, σερβίρεται σε όλη τη χώρα σε ξενοδοχεία και ιταλικά εστιατόρια τόσο στη γειτονική χώρα, όσο και στην Ελλάδα. Το όνομα αυτού: Panna Cotta! Είναι η ιταλική λέξη για τη «cooked cream» (μαγειρεμένη κρέμα) και αναφέρεται στο επιδόρπιο που αποτελείται από γλυκιά κρέμα πηγμένη με ζελατίνη και τελικά, σερβίρεται ως κρύο επιδόρπιο μια μέρα μετά.

Είναι το γλυκό που βρίσκεται σε όλα τα και που έχει λάβει μεγάλη διάδοση παγκοσμίως, ως ένα από τα πιο γνωστά και αρεστά επιδόρπια. Μπορεί εμφανισιακά να μην είναι το πλέον υποσχόμενο αλλά το άρωμα και η ελαφριά του υφή δύσκολα αφήνουν κάποιον δυσαρεστημένο.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την Panna Cotta;

Όλα δείχνουν ότι μάλλον έχει τις ρίζες της στην περιοχή Piedmonte, μία περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Η ιστορία θέλει να προέρχεται από την επαρχία του Cuneo, Langhe, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού παρόμοια γλυκά υπήρχαν και σε άλλες χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα). Και ποιος δε θα ήθελε να είχε τα πρωτεία, άλλωστε;

Η παραδοσιακή ιταλική συνταγή της Panna Cotta, περιλαμβάνει ζάχαρη, κρέμα και ζελατίνη αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν υπάρξει πολλές παραλλαγές προς ελαφρότερες εκδοχές του γλυκού. Στη θέση, ας πούμε, της πιο παραδοσιακής καραμέλας, τοποθετούνται φρούτα, όπως φράουλα και raspberry.

Εκτός, όμως, από αυτές τις πιο αναμενόμενες προτάσεις, υπάρχουν chef που τολμούν λίγο περισσότερο. Έτσι, έχουμε Panna Cotta, με παρμεζάνα και σως αχλαδιού, με σαφράν, βασιλικό ή κολοκύθα και πολλά άλλα. Και αν νομίζετε ότι η παρασκευή της είναι εύκολη υπόθεση κάνετε λάθος. Ο chef πρέπει να γνωρίζει πως ακριβώς να κάνει την υφή και τη γεύση της όσο πιο ελαφριά γίνεται διατηρώντας παράλληλα τον κρεμώδη χαρακτήρα της. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μάλλον θα παραπέμπει σε ζελέ παρά σε Panna Cotta, όπως πρέπει να είναι τουλάχιστον!

Η περιοχή Piedmonte όπως είναι αναμενόμενο, περιλαμβάνει την Panna Cotta στη λίστα του 2001 με τα παραδοσιακά διατροφικά προϊόντα της περιοχής.

Εάν σας ανοίξαμε την όρεξη για μια λαχταριστή Panna Cotta, μπείτε στο e-table.gr και κάντε κράτηση σε ένα από τα αγαπημένα σας ιταλικά εστιατόρια για να απολαύσετε το γλυκό σας, απολαμβάνοντας μοναδικές προσφορές.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close