Food Story: Η ιστορία της σάλτσας BBQ

977

Πολλοί θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι, όταν μιλάμε για κρέας, η σάλτσα BBQ (Barbeque) αποτελεί ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά για το πιάτο μας. Πρόκειται για μία σάλτσα που τα συστατικά της ποικίλουν ανάλογα την προέλευσή της και μπορούν να περιλαμβάνουν από μουστάρδα και μαύρο πιπέρι μέχρι ζάχαρη και μελάσα, κάτι που της δίνει και την χαρακτηριστική της γεύση. Από πού, όμως, προέρχεται η διάσημη sauce;

Για να είμαστε ακριβείς, κανείς δεν είναι σίγουρος για την προέλευση του όρου «barbeque». Όμως! Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι μόλις οι Ισπανοί έφτασαν στην Καραϊβική, χρησιμοποιούσαν τον όρο «barbacoa» αναφερόμενοι στο αργό ψήσιμο των κρεάτων σε ξύλινη πλατφόρμα. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ο όρος είχε εξαπλωθεί στη Νότια Αμερική κι επειδή τα γουρούνια υπήρχαν σε αφθονία εκεί έγιναν το κύριο κρέας για barbeque. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί επέτρεπε να μαγειρεύεται μεγάλη ποσότητα φαγητού ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να προτιμάται ειδικά για μεγάλες συγκεντρώσεις, festival και picnics γειτονιάς.

Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα το μεγάλο κύμα των μεταναστών από την Νότια προς τη Βόρεια Αμερική έφερε μαζί του και τις συνταγές που γνώριζε και πολλοί από αυτούς άνοιξαν δικά τους εστιατόρια (BBQ Joints). Κάπως έτσι και μαζί με το αλεύρι καλαμποκιού που συνήθιζαν να τρώνε μαζί με το κρέας, το barbecue έγινε γνωστό σαν «soul food».

Όσον αφορά στη γεύση της σάλτσας, από τον 20ο αιώνα και μετά που τα εστιατόρια barbecue γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη, ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής της. Για παράδειγμα, στην ανατολική Βόρεια Carolina η BBQ έχει βάση περισσότερο το πιπέρι και το ξύδι ενώ στη Δυτική Carolina βασίζεται περισσότερο στην κίτρινη μουστάρδα. Από την άλλη στο Kansas City βρίσκουμε μία σάλτσα με βάση από πορτοκάλι και ντομάτα. Πριν από αυτό, η γεύση ήταν πάνω κάτω ίδια.

Εάν θέλετε κι εσείς να απολαύσετε το αγαπημένο σας BBQ πιάτο, η λύση είναι απλή. Μπείτε στο e-table.gr και κάντε κράτηση στο εστιατόριο της επιλογής σας απολαμβάνοντας μοναδικές προσφορές.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close