Χρώμα, άρωμα και γεύση ήταν αυτά που μας απασχόλησαν το 2017. Λίγες ημέρες πριν το νέο έτος, αποφασίσαμε να κοιτάξουμε ανάμεσα στα Food Trends που μας αναστάτωσαν, μας εντυπωσίασαν, μας παρεξένεψαν αλλά και αυτά που κέρδισαν μια θέση στη καρδιά μας, και να στα παρουσιάσουμε!
Δημιουργήθηκε πρώτα στη Νέα Υόρκη και κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Το σκουρόχρωμo αυτό παγωτό λέγεται “Black Coconut Ash” και είναι φτιαγμένο από ινδική καρύδα και όχι μαύρη σοκολάτα. Το μυστικό του συστατικό, στο οποίο οφείλεται και το μαύρο του χρώμα, είναι το περίβλημα της καρύδας! Με ειδική επεξεργασία, το περίβλημα αυτό θρυμματίζεται και παράγεται η λεγόμενη “στάχτη καρύδας”, δίνοντάς του σκούρο χρώμα. Το συστατικό αυτό μάλιστα υποστηρίζεται πως έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Πέρα από αυτό όμως, η μαύρη αυτή λιχουδιά περιέχει κρέμα και νιφάδες καρύδας.
Την πολυσυζητημένη πίτσα με ανανά, ήρθε να υπερνικήσει η πίτσα με φράουλες. Όχι…Δεν εννοούμε τη γλυκιά πίτσα με σοκολάτα και φράουλες από πάνω. Ο πειραματισμός με τις αλμυρές πίτσες και τα φρούτα, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για πρώτη φορά η strawberry pizza. Η pizza αυτή, συνδυάζει την οξύτητα της φράουλα με τη γλυκύτητα του τυριού δημιουργώντας τον απόλυτο συνδυασμό γεύσης. Αυτό τo food trend του 2017, είχε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς κατηγορηματικά αντίθετους, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.
Η Ruby Chocolate είναι η πρώτη φυσική ροζ σοκολάτα. Ναι ναι, και όμως είναι ροζ. Η νέα αυτή γευστική εμπειρία, δεν παίρνει το χρώμα της από από μούρα, φράουλες ή χρώματα. Οι κόκκοι σοκολάτας που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή της προέρχονται από την Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Εκουαδόρ και τη Βραζιλία. Το ιδιαίτερο χρώμα στη ροζ σοκολάτα προέρχεται από τη σκόνη που εξάγεται κατά τη μεταποίηση της. Δημιουργήθηκε από τον ελβετικό κατασκευαστή σοκολάτας και κακάο Barry Callebaut και στην Ελλάδα αναμένετε να τη δοκιμάσουμε πιθανότατα κοντά στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!
Πολλοί υποστηρίζουν πως η ονομασία του προήλθε από την οπτική ομοιότητά του με την αρχαία και πλέον απαγορευμένη κινεζική λιχουδιά, τον εγκέφαλο μαϊμούς. To Monkey Brain Sushi όμως, περιέχει φέτες αβοκάντο γεμιστές με καβουρόψυχα και πικάντικο τόνο. Σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Καλιφόρνια και έκλεψε από την αρχή τις εντυπώσεις. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει στη γεύση, είναι ο τρόπος που μαγειρεύεται. Μόλις δημιουργθούν τα rolls, τηγανίζονται σε κουρκούτι tempura και σερβίρονται με μία πικάντικη σάλτσα.
Ένας ιδιοκτήτης κορεάτικου καφέ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι λάτρης των πειραματισμών με νέες γεύσεις, αποφάσισε να συνδυάσει τον καφέ με το wasabi και να δημιουργήσει το πρώτο wasabi latte. Όταν το wasabi συνδυάζεται με διάφορα συστατικά, ενισχύει τη γεύση τους. Πίστεψε λοιπόν ότι το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και στο συνδυασμό του wasabi με τον καφέ. Η διαδικασία προετοιμασία τους όπως την περιέγραψε είναι η εξής: δημιουργεί πρώτα ένα πράσινο σιρόπι με τη γνωστή πράσινη πάστα του φυτού. Έπειτα την αναμειγνύει με γάλα σόγιας, βανίλια και ζάχαρη. Ανακατεύει το μείγμα και στη συνέχεια το ρίχνει πάνω από ένα σφηνάκι espresso, σχηματίζοντας κάθε φορά ένα μικρό έργο τέχνης στον αφρό που σχηματίζεται.
Η ιδέα αυτή πρωτοξεκίνησε στην Αμερική, με την κυκλοφορία των Choco Tacos. Τα Ice Cream Tacos γεμίζονται με παγωτό της επιλογής σου και απλά το κλασικό χωνάκι παγωτό μετατρέπεται σε ένα στρογγυλό γυρισμένο προς τα μέσα τραγανό χωνάκι σε σχήμα taco, με πολλά και διαφορετικά λαχταριστά toppings! Τα τελευταία χρόνια στην Αμερική έχει καθιερωθεί το λεγόμενο Taco Tuesday, όπου είναι σαν το Happy Hour και κάθε Τρίτη βράδυ, μπορείς να δοκιμάσεις κάθε λογής πολύχρωμα Ice Cream Tacos σε πολύ καλές τιμές.
-
Freakshake
Η νέα μόδα ανά τον κόσμο θέλει τα milkshakes να ξεφεύγουν από την κλασική σκέτη σοκολάτα και φράουλα και να κουβαλούν πάνω τους ολόκληρα ντόνατς, brownies, μπισκότα, καραμέλες, σαντιγί και οτιδήποτε άλλο τραβάει η όρεξή σου. Τα νέα αυτά milkshakes έχουν γεύσεις όπως cheesecake σοκολάτας, σοκολάτα-μέντα, αλλά και με πράσινο τσάι matcha, για αυτούς που επιθυμούν να απολαύσουν κάτι με λιγότερες θερμίδες. Τα freakshake φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και με τέλεια ισορροπία, συνδυάζοντας το απλό παλιό καλό milkshake με πύργους από απαγορευμένες λιχουδιές.
-
Rainbow Sushi
Μιας και το πολύχρωμο φαγητό είχε την τιμητική του το 2017, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα food trends το rainbow sushi, το οποίο συνδυάζει το κλασικό sushi με το απόλυτο χρώμα. Η ιαπωνική αυτή λιχουδιά παίρνει ονομασίες όπως Rainbow Unicorn Sushi και Mermaid Sushi και οι περισσότερες εκδοχές του είναι vegan ή vegetarian. Οι συνταγές του ανά τον κόσμο ποικίλουν, όμως ο χυμός από πατζάρι για το κόκκινο χρώμα, το σπανάκι ή το matcha για το πράσινο και άλλα φρούτα ή αποξηραμένες σκόνες είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές.
-
Καφές σε χωνάκι σοκολάτας
Ξεκινώντας από τη Νότιο Αφρική, ο καφές μετατράπηκε σε νέο γλύκισμα και μπορεί να σερβιριστεί σε χωνάκι παγωτού με επικάλυψη σοκολάτας. Το ρόφημα αυτό συνδυάζει καφέ, σοκολάτα και παγωτό. Η μόνη διαφορά, είναι πως πρέπει να τον απολαύσεις σχετικά γρήγορα, διαφορετικά το χωνάκι αρχίζει να λιώνει από τη θερμότητα του καφέ. Μάλιστα, ο Dayne Levingrad, ιδιοκτήτης της καφετέριας «The Grind Coffee Company» που λάνσαρε την ιδέα αυτή, απέφυγε να χρησιμοποιήσει συνηθισμένα χωνάκια και άρχισε να φτιάχνει δικά του, τα οποία περιέχουν τέσσερις στρώσεις σοκολάτας με κάθε στρώση να περιλαμβάνει διαφορετική ποσότητα κακάο.
Εσύ ποια από αυτά έχεις ήδη δοκιμάσει;
Δες επίσης
Black Ice Cream: Ένα παγωτό που δεν θα σου μαυρίσει τη διάθεση
Wasabi latte: Ένας δυνατός πράσινος καφές για τους τολμηρούς!
(Πηγές φωτογραφιών: thestraitstimes.com, onegreenplanet.com, taste.com)