Food Stories: Hollandaise sauce

553

Έχοντας μιλήσει για τα λαχταριστά Εggs Benedict, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε λίγο πιο αναλυτικά στη sauce που τους χαρίζει το σημαντικότερο μέρος της νοστιμιάς τους, την Hollandaise. Άλλωστε, πρόκειται για μια ελαφριά sauce που πηγαίνει εύκολα με πολλά πιάτα, από αυγά και πατάτες μέχρι κοτόπουλο και χοιρινό. Ποια είναι η ιστορία, όμως, του διάσημου dressing;

Κάποιοι ιστορικοί θέλουν τη sauce να πήρε το όνομα «Hollandaise», επειδή ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία. Σύμφωνα, βέβαια, με το βιβλίο του chef και συγγραφέα Joseph Carey, «Chef on Fire», η sauce δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στη Γαλλία. Το αρχικό όνομα κατά πάσα πιθανότητα ήταν Sauce Isigny από την πόλη Isigny-sur-Mer, μία περιοχή διάσημη για το βούτυρό της. Επειδή, όμως, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γαλλία εισήγαγε μεγάλο μέρος του βούτυρού της από την Ολλανδία, άρχισε να δίνεται μεγάλη δημοτικότητα στο όνομα «Hollandaise», ώσπου κάποια στιγμή ανέλαβε τα ηνία και επικράτησε.

Η παραδοσιακή sauce Hollandaise που έχουμε μέχρι και σήμερα αποτελείται από υλικά που μπορεί εύκολα να βρει –αν όχι να έχει- κάποιος: Βούτυρο, αυγά, ξύδι, λεμόνι, νερό, αλάτι και πιπέρι. Απλό, ε; Μην αφήνετε να σας ξεγελάει αυτή η φαινομενική ευκολία! Μπορεί εύκολα κάτι να πάει στραβά κατά την παρασκευή της και να καταλήξετε να έχετε αντί για μία κρεμώδη σάλτσα, ένα «σπασμένο» και καθόλου δεμένο μείγμα που μόνο πάνω στο φαγητό σας δε θα θέλατε να βάλετε. Το «δέσιμο» του βουτύρου με τα αυγά θέλει πολύ μεγάλη σχολαστικότητα για να πετύχει αλλά όταν συμβεί δε θα μετανιώσετε ούτε στιγμή από τον κόπο σας.

Εάν θέλετε κι εσείς να απολαύσετε την διάσημη sauce και μάλιστα από τα έμπειρα χέρια των chef, δεν έχετε παρά να μπείτε στο e-table.gr και να κάνετε δωρεάν κράτηση στο εστιατόριο της αρεσκείας σας.

Like
Close
e-table.gr Κρατήσεις Εστιατορίων Μ.ΙΚΕ. © Copyright 2021. All rights reserved.
Close