Η ινδική κουζίνα χρονολογείται πριν από 5000 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως έχει καταφέρει να κατακτήσει όλο τον κόσμο σε κάθε άκρη του πλανήτη με τις γεύσεις της. Τα ινδικά εστιατόρια μπορεί κάποτε να συναντούσαμε μόνο στο Λονδίνο, όμως σήμερα, τα πιάτα μιας από τις δημοφιλέστερες κουζίνες του κόσμου, είναι κυριολεκτικά, παντού.
Καρυκεύματα, λαχανικά, φρούτα, κάρι, κοτόπουλο και ρύζι, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά συστατικά που θα βρεις στο μενού ενός ινδικού εστιατορίου. Στην Ευρώπη αλλα και ειδικότερα στην Ελλάδα, η ινδική κουζίνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών chef, οι οποίοι προσπαθούν να την εντάξουν δυτική κουλτούρα και εμπνέονται από τις πικάντικες γεύσεις τα μπαχαρικά, για να συνοδεύσουν σάλτσες, κοτόπουλο, αλλά και ρύζι.
Η ινδική κουλτούρα, ως συστατικό τολμηρών γεύσεων
Η ινδική γαστρονομική κουλτούρα είναι προϊόν ιστορικών και πολιτιστικών εξελίξεων που εκτείνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ινδική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα του πολιτισμού της, αφού οι πολιτιστικές ανταλλαγές, τα ταξίδια και οι κατακτήσεις συνέβαλαν στη γαστρονομική κληρονομιά της.
Στα ινδικά πιάτα δε θα δοκιμάσεις μόνο spicy και νόστιμες συνταγές. Δοκιμάζοντας ένα ινδικό πιάτο, συναντάς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ινδών. Για παράδειγμα, στην ινδική κουζίνα δε θα βρεις βόειο κρέας, αφού η κατανάλωση του απαγορεύεται, με δεδομένο ότι η αγελάδα είναι ιερό ζώο για τους Ινδουιστές. Σημαντικό ρόλο όμως για την κατανάλωση κρέατος παίζουν οι κάστες, πράγμα που μας κάνει να διαπιστώνουμε ότι η κοινωνική της διαστρωμάτωση ισχύει ακόμη και στο φαγητό… Τα μέλη των κατώτερων καστών επηρεάζονται λιγότερο από αυτούς τους θρησκευτικούς περιορισμούς, αφού πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και καταναλώνει ό,τι είναι δυνατό για να επιβιώσει.
Η κουζίνα της Ινδίας έχει επηρεάσει κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική έως την Καραϊβική. Η ινδική διατροφή βασίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και παράγωγα του σιταριού, όπως το ψωμί. Μερικά από τα κυριότερα τρόφιμα που θα συναντήσεις στα ινδικά πιάτα, είναι το ρύζι, οι φακές, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα φασόλια και ο αρακάς ή τα ρεβίθια. Ακόμη, οι Ινδοί χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα φυτικά έλαια (φυστικέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο), ενώ όσον αφορά το κρέας, προτιμούν το κοτόπουλο και το πρόβατο.
Γαστρονομικές επιρροές στην πιο εκλεπτυσμένη μορφή
Αν ακόμη δεν έχεις σχηματίσει εικόνα για ένα κλασικό ινδικό πιάτο, έχουμε κάτι που θα σου αρέσει σαν original greek foodie: Το βασικό στοιχείο της διατροφής μεγάλου μέρους της ινδικής κουζίνας, είναι η πατάτα. Οι Πορτογάλοι είναι εκείνοι που την έφεραν για πρώτη φορά στη χώρα, ενώ παράλληλα, διέδιδαν τα μπαχαρικά της Ινδίας σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, τα μπαχαρικά της Ινδίας επηρέασαν όλη την Ευρώπη και κατάφεραν ν’ ανοίξουν εμπορικούς δρόμους που καθόρισαν ακόμη και τις ισορροπίες μεταξύ των ευρωπαϊκών. Οι συνέπειες βέβαια για την ίδια την Ινδία, ήταν ότι έγινε γρήγορα στόχος των αποικιοκρατών, οι οποίοι με τη σειρά τους, έβαλαν τη δική τους πινελιά στις διατροφικές συνήθειες της χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι Βρετανοί, που κυβέρνησαν την Ινδία για 200 χρόνια και εισήγαγαν σε αυτή την καλλιέργεια του τσαγιού με τη μορφή μεγάλων φυτειών. Πολλά λαχανικά που καλλιεργήθηκαν αρχικά στην Ινδία από τους Βρετανούς για τη δική τους χρήση, ενσωματώθηκαν αρμονικά στην ινδική κουζίνα (όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, το σπανάκι και τα καρότα).
Αν τώρα αναρωτιέσαι, πώς η ινδική κουζίνα έφτασε να φημίζεται για τα καυτερά της πιάτα, η απάντηση είναι και πάλι ιστορικής προέλευσης: Το 16ο αιώνα οι Πορτογάλοι φτάνουν στο Μεξικό και παίρνουν από εκεί τις πιπεριές. Μετέφεραν τις πιπεριές στην Ινδία, οι οποίες μέχρι και σήμερα, αποτελούν βασικό συστατικό της μαγειρικής τους δεινότητας, κάνοντας τα πιάτα τους ευρέως γνωστά για τις καυστικές τους ιδιότητες.
Μπαχαρικά και ινδική κουζίνα πάνε μαζί. Όπως είναι γνωστό, οι Ινδοί καθιέρωσαν τα μπαχαρικά ως βασικό συστατικό στην παγκόσμια κουζίνα. Αυτό που όμως μπορεί να μη γνωρίζεις, είναι ότι ο Ινδοί είναι βασιλιάδες και στη δημιουργία μιγμάτων μπαχαρικών. Ένα από το γνωστότερα μίγματα, είναι το garam massala, που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μπαχαρικά, αν και η μίξη διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Δημοφιλέστερο όλων των μπαχαρικών ασφαλώς, είναι το κάρι.
Αγγλικό τσάι… ή μήπως όχι;
Το αγγλικό τσάι είναι γνωστό παγκοσμίως ως μία βρετανική συνήθεια, αλλά και ως ένα επίσημο ρόφημα στις ειδικές περιστάσεις. Μη ξεχνάμε όμως, ότι η Ινδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού παγκοσμίως, με το λαό της να επιλέγει καθημερινά το ρόφημα στη διατροφή του από το 15ο αιώνα περίπου. Φαίνεται ότι η αποικιοκρατούμενη Ινδία, επηρέασε σημαντικά τις συνήθειες των Βρετανών κατακτητών…
Χορτοφαγία, γιόγκα… και ανέχεια
Οι Σαμάνοι αλλά και η φιλοσοφία της γιόγκα, επιβάλλουν συγκεκριμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη διατροφή. Σημαντικό ρόλο στην ινδική κουζίνα έχουν τα φυτικά τρόφιμα, όμως αυτός δεν είναι ο κυριότερος λόγος που περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού ακολουθεί μια αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα.
Το αν ένα άτομο είναι κρεατοφάγος ή χορτοφάγος εξαρτάται από τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις του. Εξίσου σημαντική, είναι και η οικονομική κατάσταση του ατόμου, αφού το κρέας μπορεί να θεωρηθεί είδος πολυτελείας σε πολλές περιοχές της Ινδίας. Η κουζίνα της Νότιας Ινδίας είναι η πιο κατάλληλη για χορτοφάγους λόγω της ποικιλίας των πιάτων της, σε σύγκριση με τα πιάτα με κρέας. Τα πιάτα του Νότου αποτελούνται κυρίως από λαχανικά μαριναρισμένα σε σάλτσες και μίγματα μπαχαρικών.
Αν μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, σου άνοιξε η όρεξη για ινδικό, έχουμε μερικές πολύ καλές επιλογές να σου προτείνουμε!