Στο Cosca με το Θύμιο Βούλγαρη

Όταν η οικογένειά σου εργάζεται και επιχειρεί στον χώρο της Εστίασης πριν καν εσύ γεννηθείς, η πορεία σου δεν είναι δύσκολο να φαντάζει προκαθορισμένη σχεδόν γονιδιακά.

Η «Οικογένεια» ήταν και το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Cosca, όταν η Μαρία Καβαλλάρη βρήκε, πριν 7 περίπου χρόνια, στη θέση μιας παλιάς ταβέρνας στην μικρή πλατεία Ελπίδος,στο Κουκάκι τον χώρο που θα στέγαζε το ιταλικό εστιατόριό της. Η ιερή Famiglia της Σισιλιάνικης Camorra πιο συγκεκριμένα. Γιατί Cosca σημαίνει «καρδιά αγκινάρας», που παραπέμπει στην καρδιά μιας μικρής Μαφιόζικης παρέας και τη δυσκολία του να εισέλθεις, να τα «βγάλεις πέρα» με αυτή.

Στον όμορφο χώρο αυτού του μικρού εστιατορίου με την Σικελία στην καρδιά, απεναντίας, θα μπεις με μεγάλη ευκολία. Τόσο εξαιτίας του γοητευτικού σκηνικού που έχει στήσει με ιδιαίτερα καλό γούστο η Σίσυ Φειδά, όσο και από την φυσική ευγένεια και αίσθηση φιλοξενείας των ιδιοκτητών που είναι δίπλα σου, με την καλή έννοια, από τη στιγμή που θα μπεις μέχρι και την αποχαιρετηστήρια γουλιά του λιμοντσέλο.

Ο κατάλογος μικρός, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πιάτων να βαδίζουν πάνω σε λογικές της κουζίνας του νοτιότερου κομματιου της γειτονικής χώρας , χωρίς πολλές φανφάρες, κρέμες και λιπαρές ουσίες. Φρέσκα υλικά, λαχανικά, πάστες, μια πίτσα, λίγα ψάρια και κρέατα και τρία γλυκά. Μια ματιά στον μαυροπίνακα, δίπλα στην είσοδο, συμπληρώνεις την εικόνα των επιλογών σου με τα λίγα πιάτα ημέρας που σκαρφίστηκε ο Ναπολιτάνος σεφ Αντόνιο Καρλόνε.

Εμείς ξεκινήσαμε με τα παραδοσιακά αραντσίνι, τους σισιλιάνικους δηλαδή ρυζοκεφτέδες με γέμιση ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, αρακά, μπιζέλια σαφράν και μια ωραία σάλτσα μελιού, την Σικελική εκδοχή της Insalata Mista με ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά, τοματίνια, σταφίδα, κουκουνάρι, παρμεζάνα με σως λιαστής ντομάτας.

Τα ζυμαρικά, στη συνέχεια αποτέλεσαν ίσως το highlight, καθώς τα Orecchette Siciliane, με salciccia (σιτσιλιάνικο λουκάνικο) και τοματίνια κονταροχτυπήθηκαν με τα Ravioli di Nonna, φρέσκα ραβιόλι με γέμιση σπανάκι, ρικότα σε σάλτσα από τοματίνια, μανιτάρια & prosciuto cotto – με τα πρώτα να νικούν στα σημεία.

Κλείσαμε γλυκά με φτιαγμένο εκείνη τη στιγμή “σπιτικό” σε τεχνική τιραμισού.

Με δυο λόγια, ένα όμορφο, φιλόξενο εστιατόριο που προσωπικά θα το προτιμούσα για πρώτο (και δεύτερο και τρίτο) ραντεβού. Ειδικά αν καταφέρετε να έχετε ένα από τα τραπέζια μπροστά στη μεγάλη φωτεινή βιτρίνα.

Kάνε Κράτηση στο Cosca

 

Σχετικά με τον Αρθογράφο

Θύμιος Βούλγαρης
Author with 17 posts
Περισσοτερα για Θύμιος Βούλγαρης

Ο Θύμιος Βούλγαρης γεννήθηκε στην Πάτρα τον Ιούνιο του 1973. Έκτοτε άφησε ένα πτυχίο Νομικής να τον περιμένει, ακόμη, κάπου στο Βέλγιο, συνεργάστηκε από διάφορες θέσεις με περιοδικά όπως τα : Βημαγκαζίνο, Status, Vogue, ΜΕΝ, ΒημαDonna, ΒημαLife, Lifo, Time Out Athens, Ταχυδρόμος, Εικόνες, Exodos, Paper, Homme, Maison & Decoration, Ευ Ζην, Fooding, Αλλάξτε Γεύσεις, Hilton Magazine κ.α., καθώς και με sites όπως το gourmed.gr, σε θέματα γαστρονομίας, κριτικής εστιατορίων, ποτών, καφέ, deco, ξενοδοχείων, ταξιδιών και γενικότερα ευζωίας.

Σχετικά Άρθρα